Srpski pčelar

X Српске народне школе и пчеларство. Концем школске године 1911./12. било је у карловачкој митрополији 246 народних школа са 539 учитељских снага. У свима тим школама беше само у архидпјецези 1 и у вршачкој дијецези 2 пчелињака. А пчеларство се учило само у 1 школи у архидијецези и у 1 школи у пакрачкој дијецезн. Међутим се учило вокарство у 112 школа (највише у темишварској дијецези), повртарство у 111 школа, пољопривреда у 67 школа, а свиларство се није учило ни у једној школи. X Воса к. Пчела лучи восак од себе у облику сикушних листика на стражи ем делу тела између прстенова с обе стране и у једно исто време пусти 8 воштаних листика, који мере Г5 mg. Једна пчела може за 6 —-8 дана 30 нута то да учини, дакле до 240 воштаних листика што мери 45 mg. воска скоро половину тежине дотичне пчеле. Да се произведе 1 klg. воска требају пчеле око 10 klg. меда и 1 klg. рђе и тада 22.000 пчела излуче од себе воштаних листика 5,280.000. То може наравно само јаки народ да уради а слабица и овде не вреди ништа.—

Питања и одговори.

Пшп. 64. Хоку да почнем пчеларити. Век сам пуп по шест пуних кошница, само их још нисам донео куки, јер још се нисам решио, где да наместим пчелињак. Молим рдговорите ми, кад да пренесем кошнице куки и где и како да наместим пчелињак? Одг. Кошнице пренесите пре првога излета. Ако су близу, могли би сте их и одмах иренети на рукама. Читао сам. да су неки пчелари проносили у по зиме кошнице на саоницама и на колима, па ичелама није ништа шкодило, само ја вам то не смем препоручите, јер немам у томе искуства. На шта вал>а пазити, кад се бира место за пчелињак, наки кете у мојем чланку »0 пчелињаку«. Ђ. К.

32

За све што се тиче администрације од 1. јануара 1903. год. треба се обраћати на „Српску Пчеларску Задругу" у Руми. Рукописе, књиге и листове у замену и друго што се тиче уредништва, треба ши/ъати на Уредништво „Српскога Пчелара" у Нарловце. Власник и издавалац Српска Пчеларека Задруга у Руми. Штампа Српске Манастирске Штампприје 1914. 32.