Srpski pčelar

Одг. Јесте био је трутов. Кад пчеле гоне трутове, чује се каткад, али не често, глас као да се у кошници окреће жврк, или као што ви кажете, дечја чегртаљка. Глас тај издају трутови, а кошница га појачава. Али га не издају трутови, кад их пчеле ухвате за крило, јер да је то узрок, тај би се глас увек могао чути, јер пчеле увек хватају трутове за крила, пипке и за ноге, кад их почну гонити. Него, у колико сам се ја уверио, трутови издају тај глас, кад бегајући од пчела, дођу у какав теснац, кроз који не могу да се провуку н. пр. између оквира и кошнице, кад оквир није барем 5 mm далеко од стране кошнице, или кад доспе између два сата који су сувише један другом примакнути или дебље изграђени. Више пута, но не често, нашао сам трутове у таким теснацима, из којих нису могли да се искобељају, где издају необичан глас, зато што не могу да мичу крилима, који глас кошница појачава, као што и зуквара (велика муха) даје други глас, кад је притиснемо на прозору, а други кад слободно лети. И онај познати нам глас „ква, ква“, не издаје матица, него матичњак и т. д.

Пит. 5. Са колико се најмање оквира обучених у пчеле, сме кошница узимити, поред довољно доброг меда, па да на пролеће, до багрене или липе буде добра и да се роји ? Како би та кошница изгледала по Вашем, обележена са 3 ? Одг. - На ово питање донекле је одговорено у питању 2. Са бројем 3. бележим оне кошнице, које крајем августа имају сатова покривених пчелама и које уз то имају 6 —7 килограма меда. Таке се кошнице могу узимити т. ј. оставити за пресад. У овом случају је говор о оквирима Живановићеве кошнице. У кошницама са много већим оквирима, требаће мање сатова покривених пчелама. Хоће ли та друштва до багрене и липе стати на снагу, стоји до тога, какво ће бити пролеће и каква је у вас пролетња паша. Ако до багрене немате никакве паше, неће вам друштва јака дочекати багрену, без прихрањивања из рачуна. Кад је пролеће лепо и кад има по мало пролетње паше, и слабија ће друштва ојачати до багрене т. ј. она која смо обележили са бр. 3. а ако је пролеће рђаво и без паше, неће нам ни она друштва донети користи која смо обележили у јесен са 2. па и са 1. Све то стоји до времена и до пчелиње паше. Немојте сметнути с ума, да се, поред спекул. прихрањивања, може слабијим кошницама помоћи и иојачавањем, којим се долази до подједнаких друштава.

Пит. 6. Пчеле су ми ове године јако раштркале мед, у свима сатима има по мало меда, али ни у једном нема задоста. Страхујем да неће пчеле добро презимити. Могу ли се како помоћи? Одг. Добили смо више оваких питања. Шта треба радити, да пчеле мед сабију у неколико сатова, више путајебило говора у овом листу од прошлих година. Сад се томе више не може помоћи, осим кад би се лево и десно од зимњег клупчета додао по један сат пун меда. 0 томе, шта треба радити, да пчеле мед не раштркају, говорићемо, ако Бог да, на лето.

30