Srpski pčelar

II. ЦентриФугалне (замајне) машине.

лед инерције продужио кретање у правој линији, остављајући 1 круг у оном месту, где је излетео из. праћке. Центрифугална сила је у суштини инерција тела, која да савлађује тежњу тела, да се услед инерције креће правим путем. Стављен извесног тела у кружно кретање ми то тело се јавља при његовом стављању у кружно вретање. Центрифугална сила није никаква механичка сила, кад тело које се вретало по кружној путањи услед инерције тежи, да по ослобођењу везе са центром продужава кретање правом линијом (дирком круга) одмах по ослобођењу везе са круга, односно по ослобођењу центрипеталне силе. Према

томе дејство центрифугалне силе осећа се само дотле, докле трају обе силе. Дакле, центрипетална и центрифугална сила једнаке су по јачину, а супротне по правцу. Инерција изложеног тела кружном кретању корисно је употребљена у нашем животу. У техници она се почела видно употребљавати у 17 веку. Сада скоро нема ни једне фабрике у којој центрифугална сила није искоришћена. У пчеларству центрифугалну силу почео је први искористити чех Фрања Хрушка бивши мајор некадашње аустроугарске војске.

Да би се центрифугална сила искористила улаже се извесна снага за њено стварање. Центрипетална сила не врши никакав рад, јер је сила управљена на правац кретања,.

Слика 5. Истресаљка са зупчани-Ј ланчаним погоном

Слика 6. Бетхорова истресаљка са фрајлауфом и бремзом.

100