Srpski pčelar

Узрок опадању пчеларства

Мере за унапређење рационалног пчеларства.

тип „стандард Американке" са једнаким оквирима у плодиШту и медишту морао би да изгледа мало друкчијег облика, конструкције и размера с’ обзирсм на став саћа у природи и природног пчелињег стана у сголетном грму!?.

Узрока о опадању пчеларства у нашем Поморављу има више а то су: 1. Неумешност руковања око пчела и кошница. — 2. оскудица у пчелињој паши. — 3. Незнатне цене меду и воску. 4. Обарање цена конкуренцијом са фалсификатима,— 5 Увоз страних пчеларгких проазвода —чесго сумњчвог квалитета.6. Ску-лоћа модерних кошница или магеријала за израду.7. Сиромаш гво за обнову упропашћенвх пч -лињака у рату. 8. Елементарне непогоде — (суша, љуте зиме, дуге кише).9. Разне болести код пчела и неумешнсст предуг реде,— као и 10. Немарност. . .

За подстрек унапређења рационалног пчеларства има више благотворних начина које треба што пре и најенергичније предузите и изводити: 1. Треба установити и одмах на терен упутити учитеље за рационално пчеларство, који треба да владају не само теоријом већ и свестраном праксом. 2. Издејствовати да се пчелиња паша обевезно подиже сађењем медоносног украсног шибља и дрвећа свуда и на сваком згодном месту, било као пошумљавање врлети, урвина или подизање паркова, поред путева, утврђивање обала, дуж жељезничких пруга, вијадуката, као Јкрас вароши, села и околине. 3. Пронаћи пута и начина, да се израђују што практичније и што јеФтиније модерне кошнице, да би се дала могућносг и најсиромашнијем сталежу да могу пчеларити. Овде би требала држава да узме иницијативу у своје руке исто онако, као што је уз припомоћ Српског пчеларског друштва у своје врзме помогла израћивати Српску полошку АЖ. у радио i цама осуђеника са ондашњом скромном ценом од 7 —l-2 и 20 дин. по комаду. 4. Осигурати прођу пчеларским продуктима, у ком циљу узети у обзир и увоз са стране, па царином то регулисати на корист домаћег пчеларства. (Наставиће се)

40

Дужност је сваког пчелара да буде члан пчеларског друштва, и да чланарину уредно пла Ђа.