Srpski sion

СРПСКИ сион Н8ДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-НРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ НОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАБОСЛЛБНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОБАЧКЕ.

ОА ВЛАГООЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. В ласник : СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ГЕОРГИЈЕ. - У реднпк : САРА ПЕТРОВИЂ. Број 2. У НОВОМ САДУ 14. ЈАНУАРА 1891. Год. I.

Службени део.

М. 10. — ех 1891. ЊЕГШЕ СВЕТОСТИ Г. ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГЕОРГИЈА, НЗДАНА САБОРСКОМ ОДБОРУ, МЦ. САВЕТУ, НЦ, ШК- САВЕТУ, ПРЕОСВЕШТЕНОЈ ГГ. ЕПИСКОБИМА И ЕПАРХИЈСКИМ ВЛАСТИМА И ПАТРОНАТИМА СРП, ПРАВ. ВЕЛИКИХ ГИМНАЗИЈА У КАРДОВЦИМА и Н. САДУ У ПРЕДМЕТУ ОСНИВАЊА ПЕРИОДИЧНОГ ЛИСТА „СРПСКОГ СНОНА" као званичног оггана карловачке српске митрополи.те.

Закључком сво.јим од 23. Октобра 1890. М. 425. — Син. 12. изрекао је св. архијерејски сииод карловачке сриске иравославне митроиолије, да је за ову митрополију неопходно нуждан један званичан лист, у којем би се службене иубликацпје, окружнице, еднкти и т. д. обзнаљивали, а и расправе по црквеним питањима иа јавност пздавале, н којн би се претплатом и уврстиом иристојбом за огласе народноцрквених властн издржавати могао. С тога је св. архијерејски синод овластио мене, да сходним путем и начппом покушам основати и увестп званпчан лист за карловачку српску мнтрополију, и да таковп свима поменутим властима, иародно-црквеним заводима и прквеннм општинама препоручим. Усљед тако добпвепог овлаштеља нисам пропустио учинити нужне кораке, како бп се званични лист за карловачку српску митрополију установио, и како би се истом периодично излажеље и материјални онстанак по могућности оснгурао,