Srpski sion

С тр . 208.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 13.

Умрли. — Учевни и васнитии заводи, и то: богословски завод; богословско сјемениште; вероучитељи у државним школама. — Закладе. Статистички преглед. — Даровина побожне цели. — Летопис. — Додатак: Правилник закладе за свештеничке удовице и сирочад у епархији ; азбучни именик свештенства; и свештеници по годинама живота. — По „статистичком прегледу" за годину 1890 било је у далматинскоистријској епархији : 3 манастира, 5 протопресвитерата, 53 парохије, 3 капеланије, 80 цркава, 9817 домова, 69.061 душа; 24 свештеника монашког чина, 46 свештеника световног чина, 1 ђакон монашког реда; родило 2136 законите и 184 незаконите деце; венчало се 434 брачна пара; умрло 2138; прешло у православну веру 19, а из православне вере 16 душа; спремају се за свештенички чин 25 богослова; а број катихумсна у средњим и основним школама износи 1048. — По свему се види, да је ово врло брижљиво израђен „шематизам", који годинама редовно излази, те верно износи стање православие далматинске епархије. Дај Боже, да и о нашим епархијама што пре видимо такве шематизме! — Прошдост српско-православног владичанетва вршачког. Написао Ф. Милекер. Превео Љука ПоиовиЛ, иарох панчевачки. (Прештамнано из „ Браника " за годину 1893.) У Новом Саду, штампарија А. Пајевића, 1891. — Стр. 56. — Цена 15 новчића. — Ову књижицу препоручујемо нашим читаоцима, али уједно изјављујемо, да се слажемо са г. парохом Димитријем Руварцем (гледај : његов приказ исте књижипе у земунском листу „ Новом Времену " бр. 22. од 17. марта 1891), да би г. преводилац ваљало да из нова преради ту историјску расираву, да је местимице попуни и неке хронолошке погрешке поправи. Надајмо се, да ћемо то у другом издању исте расираве дочекати. — „Ускоци." Драма у иеш чинова, од Ђорка Ђрђанина. (Награђена од „Матице српске" са 200 Фор. из Фонда Јована нл. Наке) Београд, 1891. — Средња осмина, стр. 227. — Цена 1 и по динара. — Ова је драма цредстављана 12. и 13. јануара 1891 на београдској по•чорници. — Писац је под нсеудонимом „Борко Брђанин" написао већ више драма, нриповедака и романа, који су изишли које засебно које у разним листовима. Име је писцу Светиозар Љ. ГавриловиЛ, а живи у Београду као чиновник у министарству пољопривреде. Српски Сион" излази сваке медеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угареку, Боену и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 Фор., а на чертвт године 1 Фор За сшране земље на годину 5 Фор. Из Србије нрима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

ОГЛАСИ.

СТЕЧАЈНа унражњено учишељско месшо у Иванди овим се расписује стечај. Плата је 400 Фор. а. вр. у готовом новцу, 2 хвата тврдих дрва, слободан стан са две собе, кујном и шпајзом, и баштом од 1000 □ хвати. Од погреба, где позван буде, добиће 50 новчића. Дужност је учитеља, осим предавања у свакидашњој и повторној школи, још и нојање у цркви и обучавање школске младежи у нојању. Молитељи нека своје молбенице са сведоџбама о свршеним наукама, иоложеном исниту из мађарског језика и добром владању најдаље до 1. маја о. г. поднесу потписаној црквеношколској општини. Из седнице цркв. школске оиштине у Иванди 18. марта 1891. Црквено-школска општина.

Е. 228. — I. 59. СТЕЧАЈ 16 '" 8 Ради попуњења парохијског места у Јарковцу са илатом иете класе. Молитељи имају своје ваљано инструјисане нрозбе најдаље до 15. (27.) Маја 1891. пугем својих духовних власти, овој конзисгорији послати. Из седнице епарх. Конзисторије у Вршцу 26. Марта (1. Априла) 1891. држане.

Е. 512. — I. 117. СТЕЧАЈ " Ради понуњења места личног капелана у Старој Молдави иарохије чегврте класе. Молитељи нека своје ваљано удешене прозбе, путем својих духовних власти најдуже до 1. (13.) Маја 186 1. овој конзисторији пошљу. Из седнице енарх. Конзисторије у Вршцу 26 Марта (7. Априла) 1891. држане. Претплата и оглаеи шаљу се накладној шшамиарији А. ПајевиИа у дунавској улици, а рукоииси уреднику Сави ПешровиЛу у Нови Сад. За оглаее и објаве нлаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за лшг сваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

ИЗДАЊЕ И ШТАМПА А, ПАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ.