Srpski sion

С ТР . 224.

„СРПСКИ СИОВ."

Б Р . 14.

којникових са стране отнратисмо га вечноЈ му кући. Ту код отвореног гроба иречасни г. прота Ј >орота тужним речима узе збогом од покојника мећући Туринцима на срде аманет, да и после смрти штују и љубе свог поп-Перу и да слушају речи његове, да му гроб походе и побусе, да усномену на њега чувају са љубављу, јер и он целог свог века њих — децу своју љубљаше. Сав се народ заплака — у сузама окупани бацисмо шаку земље на трошно тело, те рекосмо: Бог нека ти подари рајско насеље у вечности, честити и добри поп-Перо! ?

НОВЕ КЊИГЕ И ЈШСТОВИ. (Молимо поштоване писде, уредништва српских листова п издаваче књига, да нам своја издања на ириказ достављају. Молимо тако исто славна уредништва, да нам своје листове у замену шаљу). — Повртарство (Кујнска башта) за школу и народ. Написао Сшеван ЕоњовиК, сри. нар. учитељ н учитељ практичног вртарства и нчеларства на срн. учитељској школи сомборској и уредник „Домаћег Листа." — Са 38 слика. Нови Сад, издање књижаре Луке Јоцића 1891. — Стр.. 86. — Цена 40 новчића. Ову корисну књигу ваљало би да набави свака српска кућа. — „Привредни Вјесник." Лист за трговину, обрт, занате, иољоаривреду и т. д. Излази сваког четвртка на једном табаку у Ссцрајеву, у Босни. 1. број изишао је 18. марга 1891. Одговорни је уредник: Ћгњат И. ДимиЛ. Цена је листу: На годизу 4 ф , на по године 2 ф . ; за иноземство: на годину 5 Фор., на но године 2 Фор. 50 н. — Судећи по нрвом броју и програму листа, можемо се надати, да ће овај лисг много донринети, да се нодигне и унанреди наша привреда. ОГЈ1АСИ.

15

3—3

СТЕЧАЈНа уиражњено учитељско местп у Иванди овим се расписује стечај. Плата је 400 ФОр а. вр. у готовом новцу, 2 хвата тврдих дрва, сло„Српеки Сион" излази сваке недеље на великом табаку. Дена му је: За Аустро-Угареку, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 Фор., а на чертвт године 1 Фор. За стране земље на годину 5 Фор. Из Србије црима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

бодан стан са две собе, кујном и шнајзом, и баштом од 1000 □ хвати. Од иогреба, где нозван буде, добиће 50 новчића. Дужност је учитеља, осим предавања у свакидашњој и повторној школи, још и појање у цркви и обучавање школске младежи у појању. Молитељи нека своје молбенице са сведоџбама о свршеним наукама, ноложеном испиту из мађарског језика и добром владању најдаље до 1. маја о. г. поднесу нотписаној црквеношколској спштини. Из седнице цркв. школске општине у Жванди 18. марта 1891. Црквено-школска општина.

Е. 228. — I. 59.

СТЕЧАЈ

16 2—3

Ради попуњења парохијског места у Јарковцу са платом пете класе. Молитељи имају своје ваљано инструјисане нрозбе најдаље до 15. (27.) Маја 1891. путем својих духовних власти, овој конзисторији послати. Из седнице епарх. Конзисторије у Вршцу 26. Марта (7. Априла) 1891. држане.

Е. 512.

I. 117.

СТЕЧАЈ

17 2 -3

Ради понуњења места личног капелана у Старој Молдави парохије чегврте класе. Молитељи нека своје ваљано удешене прозбе, путем својих духовних власти најдуже до 1. (13) Маја 18Н. овој конзисторији ношљу. Из седнице енарх. Конзисторије у Вршцу 26 Марта (7. Априла) 1891. држане.

18

0 Г Л А С.

1—2

Овим се до знања ставља свима подузимачима: ла ће се нужне ноправке на местној црквеној згради односеће се на дунђерску, лимарску и зидарску радњу предузети. Сваки који би желео овога се носла прихватити има се до 23. априла (5. маја) председнику местне црквене онштине пријавити. У Кумани 30. марта 1891. Црквенн одбор Претплата и оглаеи шал.у се накладној шшамиарији А. ПајевиКа у дунавској улици, а рукоииси уреднику Сави ПетровиНу у Нови Сад. 8а огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног ре^а ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

ПЗДАЊЕ II ШТАМПА А. ПАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ.