Srpski sion

С ТР. 736.

„СРПСКИ СИОН."

В Р. 45.

Овде ћу само у кратко навести садржај књиге. Доноси пре свега : Правила кад се звони и како ? Кад се пале свеће и које ? Кад сс облачи свештеник и у које одјејаније? Кад се кади и како ? Кад се свлачи и навлачи завеса ? Кад се отварају и затварају двери ? Кад се скида камилавка и ћелепуш ? Затим иде: Мала вечерња, свакадашња вечерња; вечерња кад се поје алилуја ; вечерња недељна; мало и велико повечериЈе; свеноћно бденије у очи недеље и у седмичне дане; полуноћница свакидашња, суботна и не^.ељна; јутрења свакидашњас Богв Г осподб, ис длнлбЈа, и јутрења недељна; гласови : први, трећи, шести и д^вети, и изобразителна; све три литургије, како се служе; правила кад свети, који има бденије, или нолилејеј или стихире на шест, падне у суботу или недељу. Све службе непокретних празника и све покретних из Триода и Пентикостара. Како се поју на литургији тро нари и кондаци у недељу и у седмичне дане? Како се поју одпустителни тропари? Како се читају катизме преко целе године? Кад се и које входное поје ? Кад ее која катавасија поје? Кад се поје Ч (Стн "ћиш !$к>, и кад не ? Кад се и која еванђелиЈа имају читати ? Опште службе светих. 0 еванђелским столповима; 0 храму цркве и пасхалија. Ако би који од браће свештеника имао или знао за какво правило што га нема у овом нашем типику, учиниће ми велику љубав, ако ми пошље. Књигу ћу печатати на лепој и доброј артији; изнеће до 25 штампаних табака и сшоји за ирешалатнике 2 ф . а. вр. Дућанска цена повисиће се. Кад књига готова буде, нослаћу је сваком иоштанском упутницом о свом трошку. Молим дакле сву браћу свештенике обојег реда, учитеље, богоелове, приправнике и појце црквене, да ме у издавг-њу овога дела Спотпомоћи изволе. У Иригу, 1. новембра 1891. Василвје НиколајевиБ, Парох и члан архид. конзисторије. Из Адинстрнје „Срског Сиоеа". — Од многих страна добијамо пвалаЛена иисша са ознаком на куверти : „званнчно". Но како наша пошта неће да зна за та „званична" писма, наплаћује од нас за свако двосшруку таксу. Молимо дакле свакога. да на писмо марку прилепи, пре но што нам га пошље, јер нам иначе штеиу члни „Српски Сион" излази сваке недеље н?, великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Боону и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 фор .. а на четврт године 1 Фор. За сшране земље на годину 5 фор. Из Србије нрима претплату кљижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

ОГЛАСИ.

141

3-3

СТЕЧАЈ Расписује се стечај на учишељско место у сраској школи у Жу.мберку. Плата је учитељска 340 Фор. и два комада земље, и леп стан са баштом, Новац се месечно издаје. Учитељ има све школске дужности обављати, недељну школу држати и у цркви појати. Молиопи са својим сведоџбама ваља да се обрате председнику срп. црквено-школске општине жумберачке. Рок овоме стечају траје четири недеље дана. Срн. црквено-школска ошнтина у Жу.мберку (Зошћегек, Вагапуа гаедуе) 14. (26.) окт. 1891. Богољуб РистиБ, председник. А. ПајевиЂа

и трговина са сликама, И) ли)|11,1Ј [ у Новоме Саду у дунавској улпцп бр. 36. препоручује своје добро сортирано стовариште свију гореиоменутих врста робе по најумеренијим ценама. Продаја свију тих роба на велико и на мало. Стовариште разноврсних кљига домаће и иностране књижевности, као класичних дела, у дивот-издању, са сликама и т. д. на разнимјезицима. Сваки налог и наручбину извршава брзо, тачно и савесно, а све најумеренијом ценом. Прима наручбине на све музикалије, новине, часописе и повремене списе ма на ком језику, које сваком у кућу доставља, односно разашгтље поштом уредно. Првтплата и огласи шаљу се издавачкој књижарници и шша.чиарији А. ПајевиЛа у дунавској улици, а рукоииси уреднику Сави ПешровиНу у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ^ ситних слова, а за жиг еваки пут по 30 новч. ) Рукописи се не враћају.

ПЗДАВАЧКА КЊИЖАРНИДА И ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИИА У НОВОМЕ САДУ.