Srpski sion

С тр . 826.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 51.

§. 481. Унут#рње устројство богословских семинарија ирописује архијерејски синод; овај ноставља и нотребно наставннчко и послужничко особље. § 482. М донде, док се богословска семеништа не оснују и не устроје, одређује се годишња свота од 4000 Фор. на ручне стинендије за слушаоце богословије из накрачке и горњо карловачке — а 2000 Фор. на исту цел за слушаоце богословије из осталих православних срнских епархија. Опредељење броја етипендија у оквиру горњих свота и пзбор стинендиста спада у делокруг архијерејског синода. §. 4^3 Кад се богословска с меништа оснују и устроје, престаје издавање ручних стинендија богословских. §. 484. Трошак за оснивање и издржавање 601 ословских училишта и семеништа и набавку и допуну књижнице и иотреба у име стииендија и канцеларијских трошкова подмирује се из клирикалног школеког 'ФОнда. §. 485. Архијерејеки синод има сваке годи не најдаље у месецу Октобру подиети православном срнском народно црквсном саборском одбору прорачун потреба богословеких училишта и семеништа за идућу годину, а саборски одбор увршћује гај трошак у прорачун нпродноцрквених автономних потреба, који се народноцрквеном сабору на установљење подноси. Закључне одредбе?ј. 486. Уредбе за срнске народне школе и о вишим девојачким школама, потврђене превишњим решењима од 6. Априла и 2. Јула 1872. и одредбе закључака православног српског народно-црквеног сабора од године 186 4 / 5 садржане у одсеку III §. §. 92—110. стављају се ван крепости.

ДЕО III.

0 православним српским народно-црквеним фондовима, закладама и добрима и управи и надзору тих фондова, заклада и добара. ОДСЕК I0 лравославним српоким народно-црквеним §ондовима, заклад&ма и добрима. А. Народно-црквени фондови и закладе. Главз. I. 0 пародно-црквеним фондовима и закладама у опште. §. 487. Под именом „српеки нравославни народно-црквени фондови " разумевају се они фондови , који су од православне српске јерархије, ерпског православног народа целе митрополије, илп нојединих енархија или нојединих црквепих општина основани и потребама црквених и школских цели митрополитске области,

појединих еиархија и црквенпх онштина намењени, а нод именом „српеке православне народноцрквене закладе" разумевају се оне закладе, које су од појединих добротворд основане, посебним црквеним и просветним целима српског правомавног народа у области карловачке српске иравославне митрополије намењене, и којих је руковање митрополиту натријарху н епископима и односно митроиолијским епархијским и црквено-општинским управним органима поверено. У ред тих Фондова и заклада доћи ће и они фондови и закладе, које буду у напредак на горе изложени начин и са горе обележеном наменом основане и српским нравославним нарс дно-црквеним автономним органима поверене. § 488. Сви иравославни српски народноцрквени фондови и закладе служе искључиво оним целима, којима су овом уредбом односно расположењем основатеља намењене, и не могу се на ине цели употребити. §. 489 За све српске правоелавне народноцрквене Фондове и закладе имају постојати основна писма (закладнице), у којима се поближе опредељује цел, којој су намењене и начин руковања и употребљења њихова; у колико основних нисама не има, сачиниће их за народноцрквене Фондове, који су поверени управн народно-црквених митронолијских органа, српски православни народно-црквени сабор а за закладе истим органима иоверене, саборски одбор ; и најпосле за оне, који су иоверени народно-црквеним епархијским управама, енархијске скупштине, и најпосле за оне, који су иоверени цррвеним општинама, црквене скупштине, и ноднеће их — и то епархијске и црквено-опнггинске скунштине преко саборског одбора — високој кр. уг. влади на одобрење. §. 490. 0 онима закладама, којима рукују митрополит патријарх и епископи, имају руковатељи основна писма сачинити и преко саборског одбора кр. уг. влади на одобрење поднети. §. 491. За сваки српскч православни народни црквени фонд и закладу, којима не управља саборски одбор као главно управитељство српских нар.)дно црквених Фондова и заклада, него који други народно-црквени уиравни орган, има се један иримерак основног нисма у нисмохрану саборског одбора ноложити. § 492. Све нотребе, којима су фондови и закладе намењене, подмирују се из њихових го дишњих прихода према одредбама дотичних ос новних писама у оквиру српским православним народно црквеним сабором, односно епархијским и црквено-општинским скуиштинама установљених и правилно одобрених прорачуна. У нотребе те спадају и трошкови уираве и руковања Фондова и заклада. Трошкови ги имају се на Фондове и закладе у постотку главничној снази њиховој примереном разрезати. (Свршиће се.)