Srpski sion

С тр. 96.

,СРПСКИ сион.

Б р. б.

Фебруара о. г. у манастиру Ковил.у. — Покојник ее родио у Пожаревцу 1809. год. а закалуђерио ее у манастиру Раковиди. Кад је остарио и изнемогао, не хтеде га у Србији ни један настојатељ у манастир примити, те је бедни старац пре 4 и но године догаао амо у наше крајеве, да нађе себи у ком манаетиру склоништа. Смиловао се на н. добродуганп игуман ковил.еки, Мнрон Ђорђевић, примио га из човекољубља и милоерђа у манастир и енабдевао га до смрти му свим потребама. Пок. о. Исаија, познат у околини под именом „дедаДуја", био је проетодушан и честит старац. Вог нека му дупту прости!

ЈАВНА ЗАХВАЛНОСТ. Внсокопречаенп господин Платон Телечки, архимандрит манастира Веочина, поклонио је ев. храму нашем нкону св. тројпце у великом Формату са дивним златним оквиром. Потписани у нме црквено-школске оигатнне иагае изричемо овим иајтоилију благодарноет иа овом леиом дару. Дај Боже, хиљадили се такови приложницп! Живео много и дуго! У Срп. Неузини 28. јануара 1892. Манојло Стајнћ, Јован Петанек, тутор. парох. Љубомир Мирков, председник.

0 Г /I А С И.

С Т Е Ч А Ј. Усљед оставке местне учитељице, овим се на исто место етечај расиисује, е тим, да је иста поред нрописаних предмета за П. разред дужна сву женску децу у ручном раду обучавати. Плата је учитељице 41)1) ®ор., у нме послуге 37-50 Фор., слободан етан и огрев и 1 ланац ораће земље. Рок стечају траје до 13. (25.) Фебруара т. г. У Кумани 20. јануара 1892. годнне. з~з Школски одбор.

С Т Е Ч А Ј. На упражњену паржнјц у Прогару са платом VI. разреда овим се сгечај раеиисује, с тпм, да ће изабранп на то место нарох поред редовних парохнјекнх берива уживати још п 200 Фор. годинтње припомоћн из јерархпјског Фонда. Који желе место то получитн, нмају своје вал.ано уетројене молбенице, ако еу из страие епархије иутем евоје надлежне конеисторнје, ниаче нутем надлежног им протопресвитера до конца Фебруара о. г. овамо ноднети. Пз ееднице конеиеторијалне у Карловци 17. (29.) јануара 1892. држане. 2—з Архидијецезална Консисторија.

са

С Т Е Ч А Ј. На упражњено место иароха у Лазама платом V. разреда овим се стечај отвара. Који желе место то иолучити, имају евоје ваљано устројенс молбенице, ако еу из стране епархије путем евоје надлежне конеисторије, иначе иутем надлежног им протопресвитера до конца Фебруара о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у Карловци 17. (29.) јануара 1892. држане. 2-з Лрхнднјецезална Консисторија. С Т Е Ч А Ј. На унражњено место иароха у Бвшкн са платом V. разреда, овим се етсчај отвара. Који желе место то получити, пмају своје ваљано уетројене молбеннце, ако су из стране епархије путем евоје надлежне конспсторије, иначе иутем надлежног им протопресвитера до конца Фебруара 1892. овамо поднети. Из седнице консисторпјалне у Карловцн 17. (29.) декембра 1891. држане. 2—з Архидијецезална Консиеторија.

Наше пошт. претплатнике онолин.емо и умољавало да нам новац што скорије пошљу да не би принуђенн били обустављати пл лист. Администрација „СРПСКОГ СИОНА."

„Срнски Сион" нзлази сваке недеље иа великом табаку. Цепа му је: За Аустро-Угареку, Восну и Херцеговину на годнну 4 Фор., на но године 2 фор., а на четврт године 1 Фор. За стране земље на годииу 5 Фор. Нз Србије ирима претилату књижара В. В аложића у Веограду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претплата п огласи шал,у се пздавачкој српско.т књижари н штампарилн Браће М Ионовића на глав.ној нијаци, а руконнен уредннгатву „ Срн. Снона " у Нови Сад. За огласе и објаве илаћа ее ио 0 иовч. од једног реда ситиих елова, а за жнг сваки пут 110 30 новч. Рукоииси ее не враћају.

<3 1

41

Издане српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Иовоме Саду.