Srpski sion

Стр. 128.

„СРПСКИ СИОН."

Б р. 8.

била. Свршио је оеновне школе и сомбореку преиарандију, те је као учител. 24, а као евештеник и парох 38, дакле 62 године елужио светој цркви н народу српском. Блаженопокојни еиископ Нлатон Атанацковић иокојника је рукоположио ноеледљег ::а ђакона у епархији будимској. У с.воме званичном поеловању био. је покојник до крајности тачан и савестан. Сахрањен је 10. јаиуара уз велпко саучешће своје иастве. Прн иогребу било је три свештеника: Лаза Катић, липовски, Коста Гојковић, моношторски и Милан Костовић, бременски. По свршетку опела држао је опроштајну реч Цветко Милић, парох дарђански, те је у свом лепом говору изнео врлине иокојникове. Нека му је вечна успомена !

0 Г Ј\ А С И.

СТЕЧАЈ

Е. Н р. 81Т. ех 1891. кЛГГз! На уиражњено парохијско место II. класе у Сртт. св. ЈЈетри. Комиетенти имају своје молбенпце до свршетка Фебруара 1892. г. потписаној консисторији поднети. Из консиет. седнице држане у Темишвару 17. (29.) децембра 1891. год. з—з Епархијека Консисторија темишварска.

Е. 89.

ЕДИКТ.

Бр. 136

Е.

СТЕЧАЈ. На основу највише одлуке од 4. јуна 1869. овијем се расписује стјечај на мјесто п ]> о ф есора за оићи увод у богословл, е, догматичко богословље, морално богословље, и катихетику у православиом богословском заводу у Задру. <Ј овијем мјестом скопчана је годишља плата од 1000 Фор. и 250 Фор. у име додатка службовања, и послије свако пет година службе 2О0 Фор. иовишице, а иослије тридесет година службе мировина у износу достигнуте плате. Који желе добити ово мјеето, имају да докажу, да су, послије положеног испита зрелости у једној великој гимназији, свршнли богословске науке у једном потпуно уређеном православном богоеловском заводу, да су аустријски ноданнци и да су ненрекорног моралног и политичког владања. Молитељи имају се подврћи писменом етјечајном исниту и усменом пробном предавању. Од полагања етјечајног испита ослобађају со само они, који су своје научне енособноети засвједочили као учитељи или сппсател.н по богословским наукама. Молбеиице, поткрјепл.ене нужним исправама, имају дотични, иутем претпоставл.ених им влаети, нодиијети православном Епископу далматинском у Задру до 29. марта о. г. У Задру, 15. Фебруара 1892. Управа православног богословског завода.

11, 1 — 3 I. 39. ех 892. Ус.љед бракоразводне тужбе Радислава Стојапопнћа ирв. учитеља у Денти, нозива се његова супруга Јелисавета рођ. Тошковић из Пелобрешке, која га је пре 10 годииа злобно оставила и у свет одтумарила, да се у року од шест месеци овоме духовноме суду иријави и место свог пребивања означи, јер у противном случају иостуниће се и без њеног еуделовања по прописнма закона. Из седнице епарх. Конзисторије у Вршцу 27. јануара (8. Фебруара) 1892. држане.

к. 78.

ЕДИКТ.

I. 35. ех 1892. И"'""* 10, 1 3 Ђока Гава из Јасенове, подигао је код овог духовног суда иротнв своје супруге Катарнне рођ. Станисављевић из Јаеенове, која га је ире 23 година оставила и у свет одтумарила, бракоразводну тужбу. Речена Катарпна овим се познва, да се има у року од три месеца овоме суду пријавити и место свог пребивања означити, јер ће ее у противном случају и без ње по пропн сима закона поступити. Из ееднице епарх. Конзисторије у Врптцу 27. јануара (8. Фебруара) 1892. држане.

&■> <!3

„Српскн Сион" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 Фор., а на. четврт године 1 ®ор. За стране земље на годину 5 Фор. Из Србије нрима претнлату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претнлата и огласи шаљу се издавачкој српској књижари н штамнарији Браће М 11оиовића на главној пијацн, а рукониси уредништву „ Срн. Сиона " у Новп Сад. За огласе и објаве нлаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки нут по 30 новч. Рукониси се не враћају.

Издање српске књижаре и штампарије Браће М, Поповића, у Новоме Саду.