Srpski sion

СТР. 210.

„СРПСЖИ СИОН."

Б Р. 13.

ЈАБНА ЗАХВАЖОСТ! Честита и ваљана српско-православна црквена општина Панчевачка поклонплајс цркви св. апостола Петра и Павла у Смиљану (Лика) што у роби, што у књигама лијеп поклон у вриједности од својијех 50 и више Форината. Нека је дакле врлијем дароватељима, а у нрвом реду пароху и администратору протопресвитерата Панчевачког, впсокопречасном господину Луки Поповићу — на чије топло заузимање и добисмо дарове ове — у име сиротиње ове овђе пајтоплија благодарност овако путем јавности, не бп ли се и друге јаче н богатије општине, на које се потписани молбом обратио, угледале на ову свјесну и побожну општину срнску, па да богомољи овој српској, а на сву мјеру сиромашној — свака по нешто пружи и удијели. Хвала вам браћо Панчевци! У Смиљану, 28. Фебруара 1892. Стеван Косановић, експ. капелан Смиљански.

НОВЕ КЊИГЕ. — Проповедник српске народне цркве од ТеоФана Живковића православног епископа карловачког. На свијет издао по смрти владике Тео®ана брат му: Јован барон Живковић, умпровљени предстојиик унутрашње управе краљ. земаљске владе у Загребу. (Сав приход од ове књиге намењен је Фонду за свештеничке удовице и сироте горњо-карловачког владичанства). У Карловцу 1892. Штампарија Карла ХаупФелда. — Стр. 516. Ова знаменита књига, управо богата ризница неоцењеног блага — проповедничке вештине, знања и дара пок. владике ТеоФана може се добити само код М а н о ј л а Г р б и ћ а у Карловцу (Каг181а(ћ), који је исту књигу брижљиво и уредио. Књига ова, коју ових дана добисмо, монументално је дело, о коме ћемо у овоме листу опширније говорити. — Кад за који дан угледају света и беседе „Српског Златоуста" пок. епископа Никанора Грујића — имаћемо у рукама два најзнатнија дела, два основна камена и бисер-ризнице нашег црквено-јавног беседништва. — 1892. година биће нам знаменита у историји црквене књижевности, јер та година ево нам даје оно, што нам треба а што нам до сад ни једна година дала није.

0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. — Г. Огњеславу — украј Фрушке. — Скоро ће и Ваш чланак доћи на ред. Кад ћемо добити и оно друго што спремате? — Наредили смо да Вам се лист шаље. Поздрав! — Г. С. Т. у 3. — Лепа Вам хвала на послатом чланку. — Кроз који дан ево Вам од нас опншрнијег писма! Цћловаше!

— Ђ. Б. у Ј. — Хвала ти на послатом прилогу — али ће морати чекати реда. — Оно друго што обећаваш, биће за цело важније од овог носланог. Ја бих ти могао послати за студију и преводе много важније ствари из богате цркв. књижевности руске. Ако хоћеш да ти иошл>ем — пиши ми! — Г. Ј. М. у Г. П. — Ваш леп стил, чист језик и одмерен тон јако нам се допао — али тему као да нисте доста обрадили, а и сам предлог нисте . довољно мотивисали. Па онда, према ономе што је у почетку чланка — ствар је мало и застарела. — Без прераде и допуне тешко ћемо моћи чланак штампати. — Кад онако лепо пишете покушајте и друго што, па ћемо с радошћу у лист пустити. — Г. Гр. у Ј. — Ово једно — као што видите — нролази, а оно друго, што нам не давно посласте, било би још боље — али некако језик није најбољи. Но ми ћемо исправити што треба — а Вама лепа хвала, што нас се из даљине сећате. — Брату Ј. Д. у К. — Хвала на готовости!

0 ГЈ А С И. «1%. СТЕЧАЈ. »-» Расписује се стечај на упражњену парохију IV. разреда у Д е р о њ и. Компетенти имају своје биљеговане и добро устројене молбенице, иутем својих претпостављених власти најдаље до 30. априла 1892. год. потписаној консисторији поднети. Нз консисторијске седнице епархије бачке, држане у Новоме Саду, 25. Фебруара 1892. г. Консисторија Епархије Бачке. Г и892 - СТЕЧАЈ. 28 На новоустројену парохију првога разреда у Врелу код Коренице расписује се овим стечај. Рок пријавама до 15. априла 1892. по ст. кал. У Плашком, 12. марта 1892. Горње-карловачка дијецеза. СТЕЧАЈ. Овијем се иеписује стечај на звање свештеника парохије вараждннско -канижке са платом и наградом све заједно на 1240 ®ор. уз дужност, да о властитом трошку иде у Канижу служити сваку другу литургију и обављати пригодне дужности свештеничке. Молитељи имаду нужнима свједоџбама иоткријепљене молбенице своје преко надлежне консисторије своје поднијети овамо најкасније до 10. (22.) маја о. г. Из еједнице епархијске консисторије у Пакрацу 17. (29.) марта 1892. Епарх. консисторија пакрачка.