Srpski sion

НЕДЕЉНИ У1ИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТ0Н01НЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВ0С1АВНЕ ШТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. В ласник : СРПСКИПАТРЕЈАРХГЕОРГИЈЕ. - У редници : СЕРГИЈЕ ШАКРАК-НИНИЋи САВАПЕТРОВИЋ. —У НОВОМ САДУ 26. АПРИЛА 1892. ЗВАНИЧНИ ДЕО.

I § 8Г

дисциплинарне уредбе за еве органе народно-црквене управе лнтронолнтске, епархнјске п црквено-општинске, као и чниовннчко особље тнх унрава.

Опште одредбе. §. 1. Дисцишшнарна нравила ове уредбе важе за све чланове народно-црквених власти, за чланове органа општинске црквено школске управе, и за чиновнике и частнике иамештене код народно-црквених духовних, административнпх и школских аутономних власти, као и код црквеноопштинских органа. На митрополита -патријарха (архиепископа), на епископе и на свештенство оба реда у иогледу његовог свештеничког делокруга не односи се ова урсдба. ГДАВА I. 0 дисциплинарним судовима.

Дисциилинарну судбеност врше:

1. општински дисциплинарни суд;

2. епархијски дисциплинарни суд; и 3. митрополитски дисциилинарни суд. §. 3. Општински дисциплинарни суд састављен је из два члана црквенога одбора и из два члана школскога одбора, које ти одбори бирају сваки за се из своје средине. Овима члановима бирају ти одбори по једнога члана заменика. У општинама, у којих не поетоји школски одбор ; бира црхГвени одбор четири члана у дисцишшнарни суд и два члана заменика. Председник општинскога дисциплннарнога суда јесте председник црквенога одбора, а кад је овај запречеи, потпредседник истога одбора. §. 4. Епархијски дисциплинарии суд састављен је из два члана епархијскога административнога одбора,, пз два члана епархијеке консисторије и два члана епархијскога школскога одбора, које