Srpski sion

еј У НОВОМ САДУ 28. ЈУНА 1892.

ЗВАНИЧНИ ДЕО.

@и@1а за православне вероисиоведне српске народне основне школе у краљевинама Хрватској и Славоннјн са .једнол, дв,е, три и четири учитељске снаге. Издана наредбом српског прав. народно-црквеног школскога савета од 7. (19.) марта 1892 бр. Ш. С. ^ Д Е 0 I. НАУЧНА ОСНОВА за правоедавне вероиеповедне српске народне шкоде у Хрватској и Славонији са једном учитељеком снагом.

(Наетавак.)

III. РАЧУН И ГЕ01ЕТР, 0БЛИК0С10ВЉЕ.

Наставна цел: Усмено и писмено решавање рачунских задатака из свакидашњега живота. Унознавање геометријских слика и телеса и мерење црта и прорачунавање најпростијих геометријских новршина и телеса А.) Р А Ч У Н. I. РАЗРЕД. Развитак бројева и четири врсте рачуна усмено и писмено са једно- и вишеименованим бројевима од 1—20.

Новци и мере: новчић, четвртак, десетак, Форинта, петица и десетица; м (метар) дм (дециметар); кг (килограм); дан, еедмица; свитак (табак) и слог (туце — тесте) паиира. II. РАЗРЕД Развитак бројева и четири врсте рачуна са једно- и вишеименованим бројевима, усмено и писмено од 1 —100. Новци и мере : Понављање из I. разреда и двадесетак, *ј\ Форинте, дукат или цекин, иедесетица, стотинарка и цм (центиметар); хл (хек-

НЕДЕЉНИ 34 ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕВЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. ®а ваапј ј8ј81 »ак тег ®аиааа. В ласник : СРПСКИПАТРИЈАРХ ГЕОРГИЈЕ. - У редници : СЕРГИЈЕ ШАКРАК-НИНИЋ и САВА ПЕТРОВИЋ.