Srpski sion

С тр . 480.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 28.

СТЕЧАЈ.

78, 3—3

Ради сталног попуњења једног упражњеног учитељског места у општини Турији, овим се отвара стечај. Плата је учитељска годишње 600 Фор. — урачунавајући у исту и наплату за пофторну школу и учитељски огрев, — уз то 60 Фор. у име грејања и чишћења школе, 10 Фор. шк. паушала и уживање слободног стана са баштом, која се покрај истога налази. Изабрани дужан ће бити у додељеним му разредима, децу у свима школском уредбом прописаним предметима обучавати, пофторну школу држати и у цркви ири сваком богослужењу за певницом са осталим учитељима на изменце појати, због чега се и захтева, да је дотични врло добар певац. Који би од молитеља ово место добити желео, има се по закључку шк. одбора овој општини лично преставити и у цркви појати. Рок стечају траје до 31. јула т г. Добро снабдевене, и црквеној општини упућене молбенице, имају се до поменутог рока потписаном шк. одбору поднети. Из редовне седнице шк. одбора у Турији 4. Јуна 1892. год. држане. Авакум Травањ, Кузман Медурић,

перовођа.

председник школ. одоора.

СТЕЧАЈ.

77, 3—3

Усљед велеуваженог налога сл. Епарх. школског одбора уН. Саду бр. 26/5 из седнице одржане дана 26. Фебруара 1892. — школски одбор срп. правосл. цркв. хпкол. општине у Мартоношу из своје редовне седнице одржане дана 11. јуна 1892 год. овим распиеује стечај за учитељицу на овоместној женској четвороразредној школи. Годишња је плата учитељици: 210 Фор. у готовом новцу, коју месечно прима у напред. 16 ланаца ораће земље по 2200[ |°, на коју општина норез и еквиваленат плаћа. 70 Фор. награде за станарину годишње. 36 Фор. у име 2° тврдих дрва. 30 Фор. у име 300 снопова трске.

Ово напред означено прима из мест. политичне благајне. 40 Фор. у име држања повторне школе, што прима два пут из црквене благајне. Дужности учитељице: Изабрана учитељица дужна је, све на основу школског наставног плана одређене предмете деци предавати и приљежно с децом св. богослу- • жења похађати. Оспособљене учитељице, које желе ово место заузети, дужне су поред молбенице поднети сведочанство о учитељичкој способности као и о способности предавања на мађарском језику потребних предмета. Молбенице са биљеговином и потребним сведоџбама шаљу се на председништво школског одбора у Мартоношу. Рок овог стечаја траје до Преображења о. гУ Мартоношу 15. јуна 1892. год. Тоша Петаковић, Влајко Еремић перовођа школ. одбора. председник шк. одбора.

СТЕЧАЈ.

92, 1—1

Бр. 29. м. Шк. Од. ех 1892. На основу налога сл. Бачк. Еп. шк, одбора од 26. ®ебр. о. г. бр. 21./24. овим се расписује стечај ради сталног попуњења четир учитељска места, на овоместиим салашким школама, и то, на ранчевачкој, радојевићској, жарковачкој и амбулаторној обзир милчићској. Са сваким је местом скопчана плата од 400 ф . и слободним станом. Амбулаторном се учитељу још придодаје 50 ф . у име возарине. Компетовати могу на прва три места и испитане учитељице. Рок стечаја изалази последњег дана месеца јула о. г. Из седнице м. шк. одбора држане у Сомбору 8. (20.) јуна 1892. Ст. Коњовић Никола Ђ. Вукићевић перовођа. председник м. шк. одбора.

Наше погат. претплатнике ополињено и узгољавамо, да нам новац што екорије пошљу да не би припуђени бнли обустављати иш лист, АДМИНИСТРАЦИЈА „СРПСКОГ СИОНА".

„Српски Сион" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 ®ор., на ио године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За стране ^ земље на годину 5 Фор. Из Србије нрима иретнлату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића,

Претплата п огласи шаљу се издавачкој српској књижари и штамиАРИЈиБраће М Иоповића на главној пијаци, а рукописи уредништву „ Срц. Сиона " у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки нут по 30 новч. Рукоииси се не враћају.

Издање српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду.