Srpski sion

НЕ4ЕЉНИ л ист ЗА ЦРЕВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОШШНЕ ПОТРЕВЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ.

В ласник : СРПСКИПАТРИЈАРХГЕОРГИЈЕ. — У редници : СЕРГИЈЕ ШАКРАК-НИНИЋ и САВАПЕТРОВИЋ. @ј У НОБОМ САДУ 19. ЈУЛА 1892. ЗВАНИЧНИ ДЕО.

за православне вероисповедне српске народне осиовне школе у краљевпнама Хрватској и Славонији са једнои, две, три и четири учитељске снаге. Издана наредбом српског прав. народно-црквеног школскога савета од 7. (19.) марта 1892 бр. Ш. С. Д Е 0 I НАУЧНА ОСНОВА за нравославне вероисноведне српске народне школе у Хрватској и Славонији са једном учитељском снагом. (Наставак.) III. РАЗРЕД. А.) За мушку децу.

Понављање свијух пређашњих вежбања. Корачање кроз отворене редове. — Вивков корак (корачање два десно два лево корака еа иовлачењем друге ноге за њом). — Клеклек (у скакутању једна нога напред у корак, а стражња потклекне.) Окретање у скоку, вежбање у скоку, вежбање са штаповима и куглама. Скакање у даљину и са затрчањем са саставом ногу; укрштањем и пружањем ногу.

Вежбање на положеним, прислоњеним на зид лествама. — Пењање у вис ио наслоњеним леетвама. — Пењање на једној мотци. — Гимнастичне нгре. Б.) За женску децу. Понављање онога, што је за други разред нрописано. — Корачање кроз отворене редове. — Вивков корак. — Клеклек. (У скакутању једна нога напред у корак, а стражња потклекне. —) Клецајући корак. — Вежбање са палицама. Гимнастичке игре.