Srpski sion

С тр . 676.

,СИ1СКИ СИОН."

В р . 38.

изабрани бити само они, који су из епархије темишварске, а међу овима имају првенство, који зу у Араду рођени. Молбенице имају се до 30. септембра о. г. потписаној консисторији поднети. Из консист. седнице држане у Темишвару 18. (30.) августа 1892. год. Епархијска консисторија темишварска. Ш О- 187 . С Т Е Ч А Ј. 169 > 2 ~ 3 ех 1892. Ради попуњења једног учитељско-помоћничког места у српској православној вшпој девојачкој школи у Панчеву расписује се стечај. Учитески помоћник, који ће на ово место постављен бити, имаће дужност да предаје мађарскн и немачки језик, а по иотреби још и други предмет. Плата је 800 ®ор. годишње Еомпетенти имају своје молбенице обележене крштеним писмом, сведоџбом о учитељском оспособљењу, политичном и моралном владању и досадањој служби својој српском православном народно-црквеном школском савету у Карловцима најдаље до 1. октобра т. г по ст. кал. поднети. Из седнице ср. прав. нар. цркв, Школског Савета држане у Каркловцима 2-\ августа (6. септембра) 1892.

Е. 941. I. 177Г ■ У>-

ЕДИКТ.

162, 3-3

зљед оракоразводне тужое овом духовном суду од стране Зорке Деспотовић рођене Јовановић из Крушчице, подиесене, овим се супруг њен Коста Деспотовић, некадањи трговац у Ст. Молдави, који је супругу своју злобно без узрока оставио и у свет одтумарио, позива, да се овоме духовноме суду у року од шест месеци пријави и место свог пребивања означи, јер ће се у противном случају ова бракоразводна парница и без њега по пропису закона окончати. Из седнице епарх. консисторије у Вршцу 27. јула (8. августа) 1892 држане.

1731. Бр. сх. 892.

Е Д И К Т.

'2—3, 171

Ек. 883. Милета Кукић, супруг Анђелијип, из села Тржића I. кбр. 55. парохије и опћиие иримишљанске, котара слуњскога, жупаније Модру-

шко-риЈечке, који Је свој завичаЈ и своју закониту жену оставио и у свијет отишао, позивље се овијем, да се, у року од деведесет дана, од првога увршћења Едикта у новине, или писмено или главомовој Консисторији пријави; иначе ће се и без њега у бракоразводној парници, коју је противњега жена му Анђелија иовела, по закону даље постуиати. Из сједнице Епарх. Консисторије, држане у П л а ш к о м, 20. августа 1892. СТЕЧАЈ. Усљед дозволе славн, епарх. шк. одбора бачког овим се ио ново отвара стечај наупражњено учитељско место у Турији. Плата је у готовом новцу: 300 Фор., за држање повторне школе 40 ®ор.-, за грејање и чишћење школе 60 Фор. ? у име писаћег паушала 10 Фор., уживање 16 диштр. ланаца (22 кат јутра) ораће земље на коју учитељ порез, еквиваленат п друмарину плаћа, и слободан стан. Изабрани дужан ће бити у додељеним му разредима децу у евима шк. уредбом прописаним иредметима обучавати и у иркви при сваком богослужењу за певницом појати. Рок стечају траје до 26. септ. по ст. календару. Молитељи имају своје добро снабдевене молбенице до поменутог рока потиисаном гак. одбсру педиати. Из седнице шк. одбора у Турији 31. августа 1892. год. држане. 172, 2—2 ШКОЛСКИ ОДбор. С Т Е Ч А Ј. "8, з-з На упражњено место пароха у Чортановци са платом VI. разреда, овим се стечај отвара. Који желе место то получити, имају своје вал 3 ано устројене молбенице, ако су из страце епархије путем своје надлежне консисторије, иначе путем надлежног им протопресвитера до конца октобра о. г. овамо иоднети. Из седнице конситоријалне у Карловци 11. (23.) авгуета 1892 држане. Архидијецезална консисторија.

„Српски Сион" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угареку, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на ио године 2 |>> ®ор., а на четврт године 1 Фор. За стране земље на годину 5 ®ор. Из Србијс прима |> претилату књижара В. Валожића у Београду. |> Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претилата и огласи шаљу се издавачкој српској књижари и штампарији Браће Ж Ноиовића на главној ппјаци, а рукописи уредништву „ Срп. Сиона " у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа ее ио 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

Издање српске књижаре и штампарије Враће Ж. Поповића у Новоме Саду.