Srpski sion

С ТР . 692.

.('РПОКИ СИОН."

В Р . 39.

власти, потписаној епарх. консисторији најдаље до 19 октобра по ст. календару поднети седнице епархијске консистор и ј е темишварске, д р ж а н е у Т е м и швару 22. септембра 1892. Епархијска консисторија темишварска.

iii. С. 226.

ех 1892. СТЕЧАЈ

168, з-з

На упражњено место проФесора математике и природних наука у срнској учитељској школи у Сомбору овим се отвара стечај. На ово место могу компетовати само Срби православне вере, који су горе поменуте науке на свеучнлишту, техничкој школи или на вишем педагогијуму с добрим уснехом свршили, а при том су беспрекорног владања. Изабрани иро®есор имаће предаватп математику (аритметику, геометрију и алгебру) и природне науке (зоологију, ботанику и минералогију, Физику и хемију) с погледом на домаће пољоделске, занатлијске и трговачке ирилике српскога народа, даље Физичну антропологију с дијететиком и науку о по.Ђоделству са. ирактичним свиларством, и то све у укупно 18 седмичних часова. Плата је 1000 Фор. а. вр. годишње и 10% плате у име станарине, после сваких пет година службе повишица од 100 Фор., а иосле 30 годишњег службовања мировина у износу постигнуте плате. Компетенти имају своје ваљано инструиране молбенице српском православном народно-црквеном Школском Савету у Карловцима најдаље до 1. октобра т. г. (по стар. кал.) поднети. Из седнице срп. прав. нар. цркв. Школског Савета, држане у Карловцима 24. августа (5. септембра) 1892.

Е Бр. воо.

СТЕЧАЈ.

Из конс. седннце, држане у Темишвару 18. (30.) августа 1892. год. Епарх. конеисторија темишварска

СТЕЧАЈ.

175, 2—2

Скупштинским закључком од 8/1Х. о. г. расиисује потгшсана сри правосл. црквена општина овим стечај на упражњено учитељско место. Плата 350 Фор. а. вр., стан у нарави, 5 хвати дрва за огрев школе и учитељског стана; 30 фр. за пероводство код црквене општине; 20 фр. у име плаћања школске послуге; 2 3 / 4 јутра нашњачке земље, на коју учитељ порезу плаћа. Учитељу у дужност спада одређене му разреде од општине у прописаним предметима настављати и црквеном појању обучавати; у цркви десну певницу издржавати и нрисуствовати при свим богослужењима. Првенство ће имати они који се лично у цркви појањем препоруче. Рок стечају траје до 1-ог октобра о. г. по ст. кал. Сриска прав. цркв. општина у Черевићу 9/ТХ. 1892.

Перовођа Пет. Ј. Шевић, с. р.

Председник Ђока Чича-Савић, с. р.

1г11 174, 3-3 К. — 535. На упражњено парох. место у Т. Кањижи овим се расписује стечај. Стеченици имају своје добро инструиране молбенице, путем својих нредпостављених власти, до 15. октобра о. г. потписаној консисторији поднети.

Е Бр. 604 сх 892. С Т Е Ч А Ј. 170 > 3-3 На једно упражњено стипендијско место из закладе пок. Петра Божића од годишњих 105 Фр. овим се расписује стечај. Молитељи имају доказати: 1.) да су Срби нравославне вере; 2.) да су сиромашног стања; 3.) да су иоследњу школску годину с' врло добрим успехом свршили; 4) да су душевно и тел&сно нотпуно здрави. У смислу основног писма за питомце могу изабрани бити само они, који су из епархије темишварске, а међу овима имају првенство, који зу у Араду рођени. Молбенице имају се до 30. сеитембра о. г. потиисаној консисторији иоднети. И.з консист. седнице држане у Темишвару 18. (30.) августа 1892. год. Епархијска консисторија темишварска.

„Срнски Сион" излази сваке недеље на великом табаку. Цеиа му је: За Аустро-Угареку, Босну и Хер& цеговину на годину 4 ®ор., на ио године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За стране земље на годину 5 Фор. Из Србије прима претилату књижара В. В аложића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претплата и огласи шаљу се издавачкој српској књижари и штампарији Браће М иоповића на главној нијаци, а рукониси уредништву „ С рц. С иона" у Н ови С ад. За огласе и објаве нлаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки цут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

Издање српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду.