Srpski sion

С тр . 874.

„СРПСКИ СИОН."

В р . 49.

извештаЈуЈе од самог управитеља написани некролог пок. проФ. Мити Петровићу, затим највиша власт учитељске школе, ироФесорско и учитељско особље, ученици учит. школе ? мушки и женски, веџбаоница, опис школског здања, учила, школског врта, пчелињака и нокушалишта за свиларство;— даље се ређају извори, из којих се завод издржава и из којих питомци стипендије уживају. Најпосле изложено је делање учитељског особља, старање о здрављу и онште нримедбе о заводу, — Просвјета, лист за цркву, школу и поуку. Уређује Ј. Сундечић. Година I. свеска I У књ. црног. државној штампарији на Цетињу 1892. „Просвјета" је 1889. године иочела излазити као зваиични лист за цркву и школу, али је смрћу пок. Јов. Павловића престала излазити. Сад се ево из нова појавл.ује, али но изјави уредниковој, од сада неће имати званичнога облика. Цена је „Просвјети" за Црну Гору годишње 2 Фор. а за иноземство о Фор. Ова ирва свеска је нод новим уредником лепо уређена. У њојзи се налази научна расирава архимандрита Илариона Руварца под насловом: „В л адике з е т ск е и цр н о г о р с к е".

0 Г А А С И. С Т Е Ч А Ј

203, 1—3

К. 1529. I. 232. Ради поиуњења упразњеног парохијског места у Кусићу, са платом трећег разреда. Конкуренти имају своје ваљано инструјисане молбенице — путем својих власти — најдужс до краја месеца децембра т. г. овој копзисторији пос-лати. Из седипце епарх. конзисторије у Вршцу 2.'] новембра (б. децембрај 1892 држапе.

Бр. 39 892.

197,

у НађФали (тем. вармеђи). Рок стечаја и избора 6. декембра 1892. на св Николу. Плата је следећа: 200 Фор. у готовом новцу, 31 хектолитер н 31 литер шенице у нарави, 40 Фор. у име огрева, пристојии стан с баштом од ланца, у иољу ланца баште, и 4 ланца ливаде и порез илатити. Дужност је учитељу десну певницу држати, и све школском уредбом прописане предмете у школи предавати, — и иероводство водити. Молбенице имају се упутити мссном школском одбору. Првенство ће имати који се лично представи. Из седнице цркв. школског одбора држане у НађФали 12. новембра 18^2 Павел Ристић, Вељко Аничић, перовођа. предсједник шк. одбора. СТЕЧАЈ. 198. 2-3 Овим се раснисује стечај на једно унражњепо стипендијско меето у заклади народних добротвора, ЈХуке Миланковића и сестре му Марије Петровићке, за слушаоце реалке или технике. Годишња је стипендија 500 Фор. а добија се у десет месечних оброка. Првенство имају Новосађани. Молби ваља нрикључити: крштено пиемо, сведоџбу о свршеним наукама, сведоџбу сиромаштва и лекарску сведоџбу. Молбе ваља упутити потиисаном одбору. Рок стечају четир недеље од првог уврштења. У Новоме Саду 17. новембра 1892. Црквени одбор српске православне црквено-школске општине новосадске.

Бр. Е. 451. ех

С Т Е Ч А Ј.

200, 2—3

С Т Е Ч А Ј. Овим се расписује етечај за учитеља на срн. вероисповедној основној упражњеној школи

1892. К. 432. Расписује се стечај на упражњено место системизованог парох. иомоћника у Ђурђеву, са дотацијом V. разреда. Компетенти имају своје довољно биљеговане и сведоџбама поткрепљене молбенице путем предпостављених власти најдаље до свршетка декембра о. г. потписаној консисторији поднети. Из коиеисторијске седнице епархије бачке, држане у Нов. Саду 29. септембра 1892. Консисторија епархије бачке.

„Сриски Снон" излази сваке иедеље на великом табаку. Цеиа му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговипу на годину 4 ®ор., на но године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За стране земл.е на годииу 5 Фор. Из Србије нрима нреТнлату књижара В. Валожића у Веограду. Појединн бројеви стају 10 новчића.

Претплата н огласн шаљу се издавачкој сриској књижари и штамиарили БраћеМ Ноновића на главној иијаци, а рукоинси уредништву „ Срц. Сиона " у Нови Сад. За оглаее и објаве плаћа се ио 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки нут но 30 новч. Рукоииси се не враћају.

Издаље српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду.