Srpski sion

НЕДЕ./ННИ ^1ИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСБЕТНЕ И АВТОНОЖ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ 1ИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. Ш 1МР§©!§Ш§! Власник : СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ГЕОРГИЈЕ. - Уредници : СЕРГИЈЕ ШАКРАК-НИНИЋ и САВА ПЕТРОВИЋ. —Ц У НОВОМ САДУ 27. ДЕЦЕМБРА 1892.

по божијој милости и вољи народа, православни Архиепископ Карловачки, Митрополит и Патријарх српски, Његовог Цар. и Ап. Кр. Величанства Франца Јосифа I. прави тајни саветник, као и краљевско-српског ордена св. Саве првога степена велико-крстник и т. д. Пречасном свештенству обојега реда н побожном народу богохраииме Архидијецезе карловачке, епархије бачке и будимске, прељубезној пастви својој у духу апостолскоме шнл.е срдачни поздрав и патријаршески благослов. Гд г к еств, рождеисА царк 18деискји — до очајања паде. — Све је слабо н ианемогло, растворено, разуверено — само још се телу годи са гостбама и весел>ем, са играма, забавама и насладама свакојаким, у разврату и беснилу, у мучењу и мрцварењу јадних жртава — бедних и немоћпих робова; као да је куцнуо земаљским, изгуби се у ништавилу дела несретан час, да и последњи зрачак људљудс-ких; а горди дух људски, који негда ; ског достојанства са лица света за евагда животу пут одређиваше, у блудњи својој исчезне.

мирише се народи; малаксаше силе људске оне, које негда као бучно море високо се уздизаху и напињаху, да се дохвате небесног нрестола, у немоћи својој клонуше. Светска слава, која негда окићена лаворовим венцима у сјају и раскошном блеску узор беше синовима