Srpski sion

В р. 10.

Стјр. 159.

негирају проСто свсштеника, они га не иримаЈу међу се, али му се и не ■ругају. У назаренској скупштини је свештеник излишан 7 а у решкриитској је смешан, унраво шкандалозан\ Он у скупштини црквеној толико исто вреди као и најгори у Јвој. Он тамо није уједно и свештеник, он је само човек, он тамо није отац, он је брат као и остали скуиштинари, брат као што су у назаренској скуишшини самд равна браИа. Глас пастира није раван ни гласу свога

стада, него се у дреки истог и не чује. Свештеник је у црквеној скушшиини највсЛа поруга иравославној цркви он је дехонестиран, обријан без бријача ! Да бар коизисторија заиоведи да неиде у реверенди, да се ненознаје међу другима, него да, као пастор луторански, с дуванкесом и лулом иде у скушптине на, ако не од ауторитета свештеничка, а оио бар да би сс од његова камиша когод застидио. (Свршиће се.)

^5 ж и € т §:

— (Из епархије будимске.) I. Консистор иј а еи ар хиј е б у д имеке у својој ирвој овогодишњој, дне 28. јануара држаној седници између осталога: узела је на знање одпуштење једнога иароха С. Ђ. из војене везе, — уиутила је свештенство на пријављање смртних случајева удовица и сирочади, који иензију имају узела је на знање саопштење министарства просвете о наименовању архимандрита Пиколаја Мандића за епископа тузланског, — учинила предлог г. министру нравосуђа за понуњење душепонечитељског места у казниони вацкој и за освећење нове канеле у тој казниони. Публикован је отпис Њсгове Светости госиодина патријарха, којим је више свештеника ове днјецезе црвеним појасом одликовао, а једном титулу и карактер иротојереја иодарио. — Умољава се саборски одбор, да нароху чипском 200 Фор. из јерархијског Фонда већ одређених, садањем администратору ове иарохије асигнира. — Узето је на знање рукоположење једног јерођакона за пресвитера и једнога искушеника за ђакона, ие мање и два клирика за ђакона и пресвитера и да је једном клирику ове дијецезе геша аеШж подарена. — Публиковане су две пресуде М. Ц. Савета у брачним процесима пред консисторијом овом окончанима. — Извештена је грчка цркв. онштина у Брашави о пријему у јерархију карловачку. — Примљени су извештаји администратора нротопресвитерата о извршењу овдашњих налога. — Наређено је извиђење стања здравља једног пароха. — Издано је г.ише бракоразводних тужаба на даље алегирање и један брачни процес на Фишкално мњење. Уиућено је ио ново парохијаино евештенство и општине на држање „Српеког Сиона." II. Административни о д б о р д и ј еЦезе будимске држао је овогодишњу своју прву седиицу дне 1. Фебруара, у којој је нертрактирано преко 50 предмета, између којих спомињемо: Прочитано је впше мииистарских

отписа, којимасу молбенице свештеника и оиштииа ради ирипомоћи на поднесак мњења ниспослате, и то мњење је поднесено; — нрочитано је више министарских отинса којима је државна припомоћ појединима подељена, о чему су дотнчни извештени. — Узета је на знање и равнање наредба саборског одбора, ио којој се прииомоК из јерархиског Фонда администраТорима других парохија не даје; — предузете су тужбе и молбе поједнних против ошнтина, — извештаји администратора иротопрезвитерата о извршењу учињених одавде наредаба; — прегледани су рачуни и инвентари многих онштина, и упућене су оне општине, које рачуне и инвентаре још нису поднеле, на поднашање ових. 7 ~ 10 КЊИЖЕВНИ ОГЛАС.

ОД Г. АРХИМАНДРИТА ФИРМИЛИЈАНА У ТРИ КЊИГЕ иодпуно је готово н претплатнпцима разаслато. Претплату и даље треба шпљати на подписате. Цена је целом делу 10 динара илн 5 фор. Ко узме 10 књига, једанаесту добија на иоклон. Београд, 1893. В, МРКОВИЋ И ПАВЛОВИЋ. кројачи цркв. одела.

0 Г ћ А С И.

0 Г Л А С,

18, 1—3

На основу скуиштинског закључка од '/6. октобра 1892. год. п по одобрењу пречаене епарх. конзисторије у Вршцу, намерава ова срп.