Srpski sion

НЕЛЕЉНИ ЛМСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТ0Н01НЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ 1ИТР0П0ЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. 1МР®§1@ШЈ ©иквда. В јјасник : СРПСКИПАТРИЈАРХГЕОРГИЈЕ. — У редници : СЕРГИЈЕ ШАКРАК-НИНИЋ и САВА ПЕТРОВИЋ. —У НОВОМ САДУ 23. МАЈА 1893.

ЦРКРЕНО-ПОЛИТИЧНЕ РЕФОРМЕ „ Десет чланова епарх. скунштине бачке дијецезе поднели су епархијском административном одбору молбу, односно иредлог, да се што скорије сазове еиархијска скунштина, у којој би се заузело становиште нротив црквено-политичних реФорама, што су у нашој држави сада на дневном реду, а нарочито иротив увађања државних матрикула и обавезног грађапског брака. Тај предлог није дошао на дневни ред у ирошлој седнпци административног одбора, која је држана пређашње недеље (28. апр. о. г.), те тако је остављен за седницу, која ће се 25. маја држати." Уз оваку пропратницу штампана је у некојнм напшм јавним листовима молба или предлог ради сазива епарх. скупштине бачке. Молбу је потписало 10 одличних чланова епарх. скупштине бачке. У молби су наведени такви разлози за журни сазив епарх.

И НАШЕ ЕПАРХИЈСКЕ СКУПШТИНЕ. скупштине, да се они, који су на молби потнисани, тврдо уздају, да ће „наши епископи оберучке прихватити ову прилику да с народом и свештенством стану на браник за светиње своје цркве, којој су онп први и најпозванији бранитељи и заточници." Овај најновији иокрет толико је важан и значајан, е заслужује да о њему коју јасну, отворену и искрену реч у овом листу изречемо. Пре свега изјављујемо, е и сами тако јако увиђамо штетност и опасност од пројектираних владиних реФорама у погледу увађања закона о слободи вероисповести, државних матрикула и обавезног грађанског брака, да и ми за нреко и неонходно нужно сматрамо, да, се нагиа црква и наш народ свом снагом и свим могуИим дозвољеним, легалним средствима и ноАинима, треба да одуаре и најенергичније да иротестује иро-