Srpski sion

СИОН."

В р . 38.

Ш. С. 108. ех 1891./133. ех 1893. 163. 3-3 С Т Е Ч А Ј. Да бп се звање главног школског референта срнскпх народних школа, које је смрћу нок. Др-а Ђорђа Натошевића упражњено остало, у своје време ионунитп могло, расписује се овим стечај на то место. Главног школског реа>ерента бира срп. ирав. нар. цркв. сабор и иодноси Љеговом Величанству ради највишег нотврђења. Главни школски реФеренат је известитељ срп. прав. нар. цркв. Школског Савета и води непосредни надзор над свим основним и повторним српским народиим школама као и оним вишим учевним и просветним заводима, који уживају потпоре из нар. цркв. Фондова. Плата је главнога школског реФерснта 2000 Фор. годишње, 300 Фор. у име стана, 400 Фор. у име нутних троигаова и десетогодишња повишица од 150 Фор., и после 30 год. службовања нензија постигнуте плате. Натецатељи имају своје, сведоџбама о свршеним наукама и евентуално досадањем службовању своме обложене молбенице срп. прав. нар. цркв. Школском Савету до 15. октобра о. г. по стар. кал. поднети. Из седнице срп. прав. нар. цркв. Школског Савета, држане у Карловцима 30. јула (11. августа) 1893. Георгије Патријарх. С Т Е Ч А Ј. 165 2 ~ 3 Овим се отвара стечај за учптељицу на четвероразредној женској вероисноведној школи у Сра. Пеузина. Плата је у готовом новцу 300 ®ор. а. вр., у пме школ. нослуге 30 ®ор. а. вр., у име паушала 5 ®ор. а. вр., шест хвати тврдих дрва за себе и школу, слободан нов стан са 2 собе, иредсобљем итд. и баштом у износу од 200П 0 . Изабрана учитељица дужна је све на основу закона одређене предмете деци предавати као и ручпи рад, и с децом св. богослужење похађати. Оспособљене учитељице, које желе ово место заузети, имају своје молбецице са нужним сведоџбама спабдевсне до 26. септембра 1893. год. школском одбору поднети. Истога дана ће се и избор обавпти. Изабрана учитељица добиће у име путна трошка 10 Фор. а. вр. Из седнице школ. одбора држане дне 2. септ. 1893. у Сриској Неузини. Школски Одбор.

СТЕЧА Ј. 108 На упражњено место аароха у Стејановцн са платом VI. разреда, овим се отвара етечај. Који желе место то нолучити, пмају своје ваљано устројене молбенице, ако су из с-тране енархије путем своје надлежне. консисторије, иначе путем надлежног им протопресвитера до конца октобра о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у Карловци 31. августа (12. септембра) 1893. држане. Архидијецезална Консисторија. Број 18. ех 1893. Епархијски Школски Одбор у Карловцу. С Т Е Ч А Ј. 169 з-з Распиеује се стечај на учитељско мјесто на српској вјероисповедној школи у Дубици. Плаћа је учител>у 300 ®ор. на годину, стан, огрГев и башта, а дужности према Школској Уредби. Рок је за пријављивање мјесец дана послије ирвог уврштења овога стечаја и то се ваља. пријавити овоме Еиархијском Школ. Одбору. Из сједнице Епархијеког Школског Одбора, држане у Карловцу 17. (29.) августа 1893. Михаило, Епискон. С Т Е Ч А Ј. 166 1-3 Ради ионуњења иарохије Рац-Титошке раеиисује се конкурс. Ко ову парохију получити жели, има своју ннструирану молбу за 4 недеље од првог увршћења овога стечаја у ,Српски Сион" овамо поднети. Консисторија Еиархије Будимске. СТЕЧАЈ. 162 з-з Овим се расписује стечај на једно стипендијско мес-то из закладе народног добротво]>а Стевана НиколиНа и сестре му Василије. Стииендија ова износи годишње 126 ®ор., а могу је добити ученици средњих школа. Првеиство имају рођаци покојног добротвора и н.егове сестре. Молиоци имају да поднесу: 1. Крштено писмо. 2. Сведоџбу од последње школске године. 3. Лекареку сведоџбу о здрављу и накаламљеним богињама. 4. Сведоџбу о сиромашком стању. 5. Сродпици имајујош да докажу своје сродство. Рок стечају истичс 30. сеитембра о. г. по ст. к. Из седнице црквеног одбора срп. правосл. црквено-школске онштине, У Повом Саду 19. (31.) августа 1893. Мита Ђорђевић, Стеван ЈеФтић', пероиођа. председник.

„Српоки Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на ио године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима иретплату књижара В. Валожпћа у Београду. Поједпнн бројеви стају 10 новч.

Издање и штампа: Српске Манастирске Штампарије у Новом Саду.