Srpski sion

НЕДШШ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО - ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОШНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. власник: ' утедш1ци: Њ. Светоет Српски Патријарх Георгије. Протојереј Јован Јеремић и Сава Петровић. 111 »И1111111 11111 ■ 1Ч1Ч 11111111IIIIII ■ 11118 1III ■ ■ ■. I I IIII III I ■ I ■ 11 ШЈ »ТШ1ППИПП|| У Новож Саду у недељу 3. априла 1894.

ЗАХВАЛНИЦА НАРОДНО-ШКОЛСКОГА САВЕТА ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ

НА ОСНИВАЊУ „ФОНДА СВЕТОГА САВЕ". А<1 Ш. С. 02/3. ех 1894.

Ваша Светости ! Преузвишени Господине! тање српске народне основне школе у многим и многим срнским правосл. цркв. општинама могло је већ од дужег вре1 мена у великој мери појачавати, па је и појачавало забринутост позваних народнодрквених школских чињеница у обзиру опстанка такових школа. Жалосно стање тих школа поникло је у главном са незгодних имаовинских пршшка дотичних српских прав. цркв. општина и српскога православног народа тих оиштина, сталним одржано пак тим истим ненриликама, а делимице и тим, што је где која спасоносна

мера од стране надлежних школских чињеница пропуштена и неучињена, дадо је такођер повода, да се земаљска законодавна власт покреце, и учини расположење, да држава притече у помоћ тим школама, ну тако, да исте улраво изгубе белегу народних автономних завода, а иоста-ну подложницама не-автономних чињеница. Тим расположењем земаљске законодавне власти подстакнута је забринутост народноцрквених автономних власти, па и свакога родољуба, којем је на срцу добро и напредак а пре свега тсшанак српске правосл. вероисповедне школе до највишег степена.