Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ 31 ЦРКВЕНО - ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОШНЕ ПОТРЕБЕ

СРПСКЕ ПРАВОСДАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЈ10ВАЧКЕ. СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕГОГ СИВОДА. власник: •— уредници: Њ. Светоет Српеки Патријарх Георгије. Протојереј Јован Јеремић и Сава Петровић. ммммм. ■..ммм.м.м.мм........ м.м. У Новом Саду у недељу 17. априла 1894.

И НАРОД ротив црквено - политичких. рефорама, које задиру у основне догмате и православне хрингћанске вере, које одуиају цркви вековима, призната јој и актикована права и делокруге, које пос ништују овостраној српској правдславној цркви автономно право брачнога јој судства, те тиме вређају и крље крвљу, жртвама и неизбројним заслугама српскога народа привилегијама стечена, а држа-вним законлма призната му народно-црквена автономна права, — подирли су још пре годину дана свој одлучни глас српски православни Епископат, у име цркве, и највиша народно-црквена автономна власт — Оаборски Одбор, у име народа. Шта је било природније и прешније, него да се томе одлучноме гласу свога Енископата и Саборског Одбора иридружи и глас самога народа, који се изван народно-црквенога сабора могао подићи и чути, гласно и јасно, једино

ЈЕ РЕКАО. у општем митрополијском збору народноме. То је и учињено на цветни четвртак у Еарловцима. И „за то се овај народии збор целе мгтротолије свечано ограђује и кротестује мротт црквене тлишике кр. угарске владе, иридружујуЖи се тхретсшавци сриског иравославног Емискотшта, коју је исши 9. маја 1893. Његовом царском и краљевском амостолском ЈЈеличансшву и кр. угарској влади поднео." (II. тачка одлука зборамитрополијског). I! народ је, дакле, рекао своју реч против црквених рефорама. Хоће ли се та реч његова послушати, то је изван домашаја љеговог, али, да ће се чути и далеко и високо, то лежи у снази те речи. то лежи у вредности српског православног народа у земљама угарске круне и монархије целе, у вредности његовој, коју сведочи историја и која светли у привилегијама и државним законима, ради н>ега донесеним.