Srpski sion

СТР. 272.

„СРПСКИ СИОН."

В р . 17.

С Т Е Ч А Ј 49 2-з Овим се отвара сгечај на упражњено место учитеља на вероисповедиој шкојш у Гааду. Плата је учитељу 300 ф . а. вр. у новцу, слободан стан са мало баште код школе, два хвата тврдих дрва и сламе за огрев колико потребује,и од погреба где позват буде 50 новч. Учитељ је дужан све нредмете од Школ. Савета пронисане предавати, за певницом иојати и децу црквеном појању обучавати и повторну школу држати. — Рок је стечаја до 20. јуна о. г. Нрвенство имају они који су у Сомбору за учитељско звање оспособљени и који су као такови иоложили испит из мађарског језика. Иовоизабрани учитељ примиће звање од 1. септембра о. год., од када ће му се и плата издавати. Молбенице ваља слати на цркв. шк. одбор. Из седнице цркв. шк. одбора, држанеу Гааду 3. (15.) аирила 1894. г. Јова Петров, председник.

4° б_1о 0 г л а с.

I > > > >

По закључку и благослову / светог Синода од 21. окто- 5 бра 1893. г. носиће и мир- ■

ШђкШ око свештенство »камилав- ^ ке "> за то сам сл °бодан М

<

пречасном мирском свештенству препоручити „ками- / лавке" које ја израђујем а У и готових имам у великом ' избору од Фине плаве, а за монашко свештенство црне кадиФе, као и нлавог и црног перувијена. Осим тога код мене се могу добити одежде, барјаци, литије, плаштанице, налоњи, стихари, завеое, чираци, кадионице, кандила, путири, ручни и престолни крстови и т. д. Нови Сад, марта месеца 1894. Ч Прва кројачка радионица свештеничког С одела и свију црквених утвари I С поштовањем Ж. Соколови&. члл

> >

5

К. 207/160 ех 1894. С Т Е Ч А Ј. « з-з Расписује се стечај на иарохијско место IV. разреда у Сурчину. Комиетенти имају своје ваљано устројене молбенице до 1. (13.) маја о. г. доле потписаној консисторији путем својим поднети. Из седнице Архид. Консисторије држане 22. марта (3. анрила) 1894 год. Архидијецезална Консисторија. Камилавхе. 25 8- 20 За г. г. мирско свештенство, а по одлуци и благослову српског светог синода од 21. октобра 1893. год. од отворено плаве чоје и кадиФе, израђујемо и то: од најФиније чоје и кадиФе. Молимо г. г. нротојереје и свештенике да нам се с поруџбином обраћају. Земун, 16. Фебруара 1894. год. С поштовањем Витомир Марковић и Павловић, кројачи цркв. и свештен. одела и кројачи цркв. утвари. 48^=10 К у р С ЗА ЈЕДНОГОДИШЊЕ Д0БР0В0ЉЦЕ ЗГ С1ГБОТИЦИ Они младићи који нису свршили средње школе и немају испита арелости, који би морали код војске три године служити, могу добити дозволу да једну годину као добровољци служе, али морају пријамни испит пред главним заповедништвом војеним положити. За овај испит може се у моме заводу спремити. Од мојих ученика многи су већ добили дозволу за полагање исиита, многи су исти иоложили, њихово време у војсци одслужили и сада су офиспри у резерви а многи сада у војсци служе. Ко би се желио у моме заводу спремити за испит, нека се изволи на мене обратити, где ће онширно унутство добити. Прииравници не могу бити млађи од 17, као ии старији од 20 година. Леополд Ландееман управитед. у Суботици.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговжну на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч.

Претплита, огласи, стечЈувви и рекламације шаљу се Српској Манаотирској Штампарији а остали руконнси уредништву „Српског Сиона" у Нови С&д. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда снта га жиг свакн пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају. —• Рукописи се не враћају.

них слова.

Иадање и штампа: Српскв Манастиреке Штамиариј е у Новом Саду.