Srpski sion

НЕДЕЈШ ЛИСТ ЗА ЦРКВБНО - ПРОСВЕТНЕ И ЖОНОМНЕ ПОТРЕБЕ ОРПСКЕ IIРАВОСЛАВЦЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА ВЛАГОСЛОНОМ СВЕГОГ СИНОДА.

власник : Њ. Светоет Српеки Патријарх Георгије. I ... ...... I ..... II ...... I.1 ... II..1.I ......... I ....... .

уредниди: Протојереј Јован Јеремић и Сава Петровић.

У Новом Саду у недељу 1. маја 1894.

А<1 Ш. С. 13./4. ех 1894.

ЗВАНИЧНИ 4 Е О, НАРЕДБА

орп. прав. нар. Школскога Савета упу!ена епархијским школоким одборима: бачком, будимском, темишварском и вршачком у предмету урачунавааа прихода од учитељске земље у годишњу плату српских нар. учитеља (учитељица).

У савезу еа претпоследњим зачелом овдашње наредбе бр. Ш. С. 273. ех 1893., 44. ех 1894 /2. ех 1894. (Види бр. 17. „Орп. Сиоиа" о. г.), где се у смислу §. 70. уредбе за срп. нар. школе од год. 1872. и §. 1. зак. чл. XXVI. од 1893. наређује свима подручним црквеним општинама, које имају и издржавају срп. нар. школу, у колико закону до сад иије задоста учињено, да својим учитељима неодложно даду уз најмању годишњу плату од 300 Фор. а. вр., пристојан стан најмање од две патосане собе са кујном и комором као и башту од Ј / 4 јутра земЈве или ако немају на расположењу стана и баште у на Из седнице срп. прав. нар. Школског Савета,

рави, да одреде учитељу меспим приликама сходну новчану отштету, — овим се у смислу овдашње одлуке од данашњега (потписанога) дана и под горњим бројем уиућује славни епархијски школски одбор, да истим општинама изда наредбу, да од 1. сеитембра 1894. осигуравши свом учитељу и односно учитељима законом пронисану бар најмању годишњу плату, у исту урачунавају осим готовога новца још и сав приход од земље, коју учитељ као такав евентуално ужива, одбивши том приликом приход !/ 4 јутра, што учитељ већ по закону мора добити у име врта. држане у Карловцима 28. марта (9. априла) 1894. Георгије с. р. Патриј арх.