Srpski sion

НШШИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЈ1ИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. • СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

власник : Њ. Светост Српеки Патријарх Георгије.

уредници: Протојереј Јован Јеремић и Сава Петровић.

• ...........

1 .. IIIII.I.■IIIIII11> 11. I .■ 111 . II

У Новом Саду у недељу 12. јуна 1894.

КОЛИКО НЕДЕМ МОЖЕ БИТИ У ЈЕДНОЈ ПАСШНОЈ ГОДИНИ?

Расправља : Југ Станинић, парох. (Наставак).

,0 као што се од срца радовати можемо #^№томе, што су горња нитања ностављена, и што се ишло и тежило за тим, да дођемо до тачног и нравилног одговора на та нитања; тако исто, управо са још већим жал>ењем и негодовањем, морамо осудити начин, којим је спор о толи важној и озбиљној ствари вођен. Па нека ми је дозвол>ено и незамерено ]>ећи и навести коју о том начину. А какав беше тај начин? Мека га оцени човек од мене позванији; учењак од мене бољи. Приказујући у бившем цркв. листу „Истини" (1888.) броширу г. Руварца: „0 читању јеванђел.а у недел.е на служби преко целе године", уредник истог листа, или неко други

наводи ово: „Од лане новела се немила и са врло мало обзира вођена полемика између г. Д. Руварца и једног младог господина, којије тек свршио карловачку богословију, Светозара Нинића ПГакрака Полемика је вођена у јавним листовима ... и као што кажемо са нимало обзира ни с једне ни с друге стране. Питање је озбил>но и важно за црквену праксу, па да се расправљало хладно, од користи би било; а тако испрекршташе питање личним пословима и узајамним уврједама, те се најпосле није ни разумијавало, шта се хоће, и коЈе становиште ко брани." (Стр. 286.) Ваистину — начин недостојан толи важне и озбиљне ствари; начин, који не служи нп најмање 'борцима на част, ни као људима, а то ли — богословима и свештеницима!