Srpski sion

НЕДЕЈШИ ЛИСТ 31 ДРКВЕНО - ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОШНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИВОДА. власние: — уредиици: Њ. Светоет Српеки Патријарх Георгије. Протојереј Јован Јеремић и Сава Петровић. пи.шшшши ш ншичшишшиш У Новом Саду у недељу 17. јула 1894.

ФОНД СВ. САВЕ.

„Добар пастир јер што каже ииое Сам са својим потврђује чииом." акав је наш данашњи свети латриЈарх Доказују то узорита дела његова за ово четири године, од када је он, но милости Божјој и вољи народној, заузео пресго патријарашки. Дела та јесу толико исто живих и непобитних сведока самопрегорна усталаштва светог нам патријарха за цркву и народ, и све оне установе и подвиге што доприносе унапређењу наших народно-црквених интереса. Последице тог снасоносног рада опажамо повољно на свима огранцима нашег народно-црквеног живота, од онштинских одбора на периферији па до врховних власти и органа у средишту нашег автономног организма. Те последице доказују Јасно и несумњиво, да су сви подвизи данашњег наиЈег народно-црквеног старешине ирожма-ни геслом: ред и рад свуда и свагда.

Без тога о иреокрету на боље не може ни говора бити. Последице исте тврде и то, да је св. натријарху прво и потоње правило за остварење тог гесла у речма: мало збори, много швори. Као добар и доследан пастир уважио је св натријарх велику моћ примера, па је и у томе свесно и савесно пошао напред. Познавајући прилике код нас и око нас и у њима скривене опасности, уочио је св. патријарх у брзо и наше прве потребе и с тим у вези и свију нас најнрешније дужности. Од тог увиђења нрешао је он на мах к самом делу, прегао је стварно помоћи, где је невоља најљућа, потреба неодложна, и тако би положен темељ фонду св. Саве. Иза спасоносне по све нас одлуке св. нам патријарха, проговорио је и наш нар. цркв. школски савет. Проглас његов је јасан, исти-