Srpski sion

С тр . 800.

„ОРПСКИ СИОН."

Вр. 50.

Позивају се сви они, који би желили на ово место компетовати, да морају ио пропису школ. закона за учитеља оспособл.ени бити. и молбенице евоје како са сведочбом учитељском, тако исто и свима осталим пужним документима спровиђене имају на председништво местног школског одбора управити. Примећује се овим пак, да Ке првенство имати они, који буду лично у место дошли, и у св. цркви у дап неделши или празнични у невници појали. Рок стечају истиче јаиуара 14-ог 1895 год. закључно. Из седнице местног школског одбора држане у Ст. Стаиару, дана 30. новембра 1894 год. Богдан Попов, Гавра Плужаров, перовођа. школ. одбора продседник. С Т Ј Е Ч А Ј 192 з-з Овим се отвара стјечај још на непонуњено учитељско мјесто при српско-православиој вјероисноведној школи у Доњем-Вакуфу. Плата мјесечна 50 Фор. а. вр. словом педесет Фориити, које ће у напред примати своју мјесечну плату; с тим још огријев у нарави и стан Дужност му је све школске прописе и пред мете дјеци предавати; поучавати их црквеном појању и с истим у неђељне и празничне дане у цркву долазити и десну пјевницу држати; осим тог иеровођство у општини имати. Компетенти треба да докажу, да су Срби православне вјере, да су свршили коју срнску препарандију или богословију. Првенство ће имати они, који су коју годину учитељевали. Молбенице с добро инструираиим свједоџбама треба слати преко ове српско-православие црквено-школске општине, која ће и избор учинити. Оног пак који се прими учитељске дужности, права је задаћа дати обавезу, да ће од почетка школе па све до свршетка школске године 1895 учитељску службу на истој школи неирекидно вршити — Обвезу са свједочбама треба слати потписатој општини у наиред. Из сједнице српско-православне црквено-школске општине, у Доњем-Вакуфу, 20 новембра 1894 год. Подпредсједник: Предсједник: Ристо Катић Јоваи С. Обрадовић парох. Чланови: Благајник: Тоде Ивица Гавро Калаба Рисго Баворчић

С Т Е Ч А Ј. 191 Расписује се стечај иа једно место учите.л>иц?. са годишњом платом од 500 ф ., 100 ф . у име накнаде за пашњак, слободннм станом или 200 ф. у име станарине, пајиосле 169 ф . у име огрева, послуге и канцеларијски прибора. Изабрана учитељица имаће да нредаје осим школском уредбом пронисане предмете по потреби и женски ручпи рад у разредима, које јој школски одбор определио буде. Компетенткин.е нека изволе најдуже до 31 ог децембра 1894. г. по ст. к. своје добро и пот пуно снабдевене молбенице долепотнисаном председништву поднети. Из седнице шк. одбора држане у Сентомашу, 18-ог новембра 1894 г. Др. Момир Павловић предеедник шк. одбора. Е. Но 885 ех 1894. /К. 738. СТЕЧА Ј. 194 2-з На једно упражњено место у стип. заклади пок. ЈТетра Ђожића од годишњих 105 Фор. овим сс расписује стечиј. Молитељи имају доказати: 1.) да су Срби иравославне вере; 2.) да су сиромашног стања; 3.) да су последњу школску годину са врло добрим успехом свршили; 4.) да су душевно и телевцо потпуно здрави. У смиелу основног писма за иитомце могу изабрани бити само они, који су из енархије темишварске, а међу овима имају првенство који су у Араду рођени. Молбенице имају се до 20. децембра т. г. потписаној консисторији поднети. Из конз. седнице држане у Темишвару 23. новембра 1894. год. Епарх. консисторија темишварска. Е. 885. I. 197 Е Д И К Т. 19 « 3 ~ 3 Максим Златић житељ негда белоцрквански овим се позива, да пребивалиште своје у року од 90 дана духовном суду овом нријави, пошто ће се у противном случају брачна нарница, коју жена његова Драга Златић рођ. Путник отпочети кани, и без њега решити. Из седпице енарх. консисторије у Вршцу 14. (26.) новембра 1894 држане. Епархијска консисторија вршачка.

„Српски Сион" излази оваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., па по годлне 2 фор., а на четврт годЈгне 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара 15. Валожнћа у Пеограду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, оглаои, стечајеви и рекл^мације гааљу ее Српској Манастирској Штампарији а остали рукоииси уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч..—• Неплаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају.

Издање и штампа: Српске Манастирске Штампарије у Новом Саду.