Srpski sion

НЕДЕЈШ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО - ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЈ1АВНЕ МИТРОПОЈ1ИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. • СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

власник: Њ. Светоет Српеки Патријарх Георгије.

уредници: Протојереј Јован Јеремић и Сава Петровић.

У Новом Саду у недељу 15. јануара 1895.

Божићна посланица Његовог Виеокопреоевештенетва Гоеподина Никанора Поповића, Епиекопа темишвареког.

НИКАНОР по божијој милости православни Епископ темишварсни. велико-бечкеречки, велико-кикиндски и арадски. СвеиЈ' иречасном свештенству н ваеколиком богочастивом народу богоспасајеме епархије наше благодат милоет и мир од Гоепода Вога и Спаса нашег Исуса Христа, а од Нас Архијерејски ноздрав и благоелов!

Нас бо радн родиеја отроча младо . . . Од памтивека борио се и морио ум л.удски да на свој начин протумачи определ>ење своје, да одгонене загонетку себи најближу и најпречу — загонетку живота худског. И што је човечанство мислило да је решењу те велике загонетке ближе, тим је дал.е од н.е одсгојало, те је на послетку иредало лис;товима повеснице читав низ заблуда, противусловља и разочарења као горке тековине васколиког умног нанрезања свога.

И што је човек више гледао свет у себи а не себе у Богу, тим је даље одстојала земља од неба, тим је јаче тонуло човечанство у мору незнања, неправде и греха. те је пустим и разузданим страстима својим нојурило у крајњу бесомучност, да не речем у само дивљаштво. Па кад се већ и једино огњиште здравог богопознања — у изабраног народа почело да гаси и старозаветна светлост почела да бледи, те кад већ није хтео и није могао човек Богу, Бог се ваплоти и дође међу људе на данашњи дан.