Srpski sion

К' питању: Треба ли „второбрачне" пред венчањем питати, имаду ли искрену и сталну вољу ступити ме^усобно у брак? (Наставак).

Да јс зарука већ инволвирала иристанак | на Г>рак и да је византијско државно :<аконодавство еве више н шнне давало иравни значај црквеном обручењу, види се пајбол>е из новеле цара Алексија Комнена. која је издана мјесеца ,јума 6692., која се палази још од ночетка XIII. мијска у свима руконисима Кормчајс. а у штамиаиој Кормчајп и::ло:ксиа је у 4.'!. глави. Ова мшнма нма крло великп иначај п по своме са дцжају п но својој врпједности у иеторијп Форме иакл.учка орачне всне, како у грчкој цркви, тако п у словенски.м иравоелавним црквама. У тачци 1. говори иамеђу оеталога: „Ако Је обручење :ткл,учено обичним обредима, и ако је био са("гавл.ен договор, и поелије тога приближило се г.јшјеме да ее освети молитвословл.ем. а одре1>ене молитве обручен.а нијссу биле прочитане од свештенослужител.а, онда тако обручење не

| треба сматрати ф ктнчним н правилним". Под т. 2. вели иамеђу оста ога, да договори у недовољном узрасту мијесу законите заруке, него да су ироети и обични договори. У т. 3. говори: „Ко се усуди евршити обручење нрије законптог времеиа н без евенггеног благоелова . . . то се ниеац. који је наппсао договор обручен.а. лишава свога" звања". Овако глаее н касније одредбе грчких царева у овој стварн. К..д 1'рка је дакле брачни договор и уговор, изјава момка и ђевојке на брак у присутноети свештеника, родител.а, етарател.а н еродника усмсно п иисмено,' 21 нретходила молитвама ири обручењу и у црквеном обреду обручења маннФестира се овај договор у рнјечима: ,,(")«()!> чап'СА ракх кожТи. . . ." и у мијен.ању нретен.а 21 Испор. Арменопула кн». П'.; Начатки церк. ирава од Ј. Јолановића § 168.

НЕДЕДзНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО - ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОШНЕ ПОТРЕБЕ С1М1СКЕ ИРАИОСЛАННЕ М ИТРОПОЛПЈ Е КА РЛО Р.А Ч КЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА власник: * уредппци: Н>. Светоет Српеки Патријарх Георгије. Протојереј Јован Јеремић и Сава Петровић. У Новом Саду у недељу 12. марта 1895.