Srpski sion

НЕДЕЛзНИ ЛИСТ 31 ДРКВЕНО■ ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОШНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЈ1ИЈЕ КАРЈ10ВАЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

власник: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

утедницн: Протојереј Јован Јеремић и Сава Петровић.

7 Новом Саду у недељу 19. марта 1895.

■ 1111 ( , I

. .*, .т.тјтј ммтгттт.ттгтп

""

ЗВАНИЧНИ ДЕО.

Његова Светоот преузвишени Господин Патријарх српе.ки, Георгнје ВрапковиК. благоизволео је јеромоиаху раковачком, патријарашком капела-

ну и економу Сергнји ПотгиЛу олагоеловитп и дозволити, да у место црнсга појаса црвсни, а у место чојане камилавке од црпс кадиФе носити може.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО, ЧОВЕК ПРЕД ШОДЕГНОШ НЛУКОШ И ШШТЈШСКОШ РЕЛИГИЈОШ. Ио немачким и руеким иотпрнма прерадио Сава Теодорови^, професор н катпхета у кр. вел. реалтиг.

Од вајкада сачињаваху шри предмета дентрплну тачку људскога мишљења и исиитивања. Као што на.ч ис.торија философске спекулације доказује, трудио се људски ум да на шри главна основна питања пре свега одговори: на иитање о Вогц, о свешу и о само.не свби. — о човску, о његову постанку, бпћу н опредељењу.

Питање: откуда и на што је свет, беше прво, пгго но га мишљење себи стављаше; историја човечанства доказује нам јасно помрачење п нагрђивање чисте и праве идеје о Богу; као узрок те жалосне појаве наводи нам божије откривење то, што је човек отпао од Бога и његова моралнога закона; моралиа заблуда ио-