Srpski sion

Стр. 512

.СРПСКИ СИОИ. 1

В р . 30.

С Т Е Ч А Ј.

13(5 2—3

Услед оставке г. Све'тоаара С. Ајиааа, остало је упражн.епо меето учптеља, па овдашн.ој срп. нар. вероисповедној школп. на које се овпм стечај отвара. Са истим меетом скопчаиа је плата од 400 ф. у готовом новцу, 15 Фор. аа Огрев. 5 Фор. аа нисаИи нрибор, 20 Фор. аа иеровођство, - а осим тога 4 ланца ораће аемл.е, на коју пореа п еквивалент учитељ плаћа, Ј /, ланца баште вап села и у школској згради слободан стан е баштом. Учител>у у дужност епада све школском уредбом нрописане предмете предавати, поФторну школу држати, у цркви аа дсспом певницом појати и децу појан.у обучавати. На ово место могу компетовати само оспособљени учитељи, који су испит иа мађарског језика положили. Рок стечају нсп.че 15. (27.) августа. кога ће се дана н избор обавити. Иаабрани учител, наступиће евоје авање 1-ог септембра, од кога дана ће и илату иримати. Они комиетепти. који се лично прнјаве те у црквп поје, имаће првенство. Из ванредне седнице срп. нрав. школ. Одбора, држане у Рудни 16 (28.) ,јула 1865. Школски Одбор.

С. О. 2593 <*х 1895. 115 3—3 С Т Е Ч А Ј. Овим се расиисује стечај ради понун.еп.а два евептуално н више стннендијекпх места у у ааклади пок. 'Јлорђа плем. Сервијскога п то III. раареда иојединце еа год. стинендијом од 105 Фор. а. вр. Стипепдију иа ове закладе може нолучити онај учепик ериеке пародностн н православне вероисповести, који се добро учи, примерпо влада, који је сиромашног стан.а, а навршио је 12-ту годину својег живота. Питомци Ш. разреда ове стииенд. закладе могу се временом примати у више стипепдијске раареде од 157 Фор. 50. пов. и одпосно од 210 Фор. а. вр. ако све једнако буду имали потребну квалиФикацију н имају у том погледу првенетво пред другима, који те стипендије несу уживали. Молитељи треба да ноднесу своје молбенице саборском одбору у Карловцума од 8. (20.) авг. 1895.; а ваља да нривију уз молбенице крштено нисмо, школску сведоџбу, сводоџбу о снромаштву п најпосле лечничку сведоџбу. У Карловцима 3. (15.) јулија 1895. г. Председништво, сри. прав. нар. цркв. саборског одбора.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цепа му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фвр., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годнну 5 фор. Из Србије прима претплату кљижара В. Валожића у Београду. Поједиии бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а осгали рукопнси уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве илаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг свакн пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају. — Рукопнси се не враћају.

I ЛИВНИЦА ЗВОНА И МЕТАЛА) АНТ0НА Н0В0ТНИЈА ! У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ

в : преноручуЈе се — са гаранциЈОМ на више година — за израду [ нових звона и аа нреливан.е пукнутнх звона у свакој велиј чнни, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, про| виђено еа круном од ковапог гвожђа, тако удешеном, да се \ авона по вол.п и лако могу кретатн, ако би се наједном ме[ сту иалупало, чиме ее авона сачувају да пе пукну. ј Особито препоручујем од мене иана1)ена п много пута одликована патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, ко)а имају дуго.трајнији, снажнији и дубл.и авук, него авопа по старој системи прављсна, тако, да се овако једио патентираио звонб од 200 кплограма изједпачује са звуком д]>у|'их но старој системи ливених звона од 260 килограма. Дал.е препоручујем козе за звона од ковапог гвож1>а, у тороњу слободно стојеће; ЗЕона или шоле за сатове од метала; прављене старих звона са крунама од кованога гвожђа, — Бвона у тежиии од 300 килогр. на ниже пма увек готовнх на стоваришту. 2« 9 20 Илустровани ценовници и прорачуни трошкт бесплатно и Франко.

Штампа: Срнске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.