Srpski sion

С тр . 592.

наиред; 5 а>ор. у име паушала, 4 хвата дриа п 6 великих иодвоза преко године; (мободан стаи и иолак баште. Дужности учител.ице су осим школ. уредбом од 1871 год. одре1)ене, и повторну школу држати. На ово место компетовати могу само оснособљене учител>ице, које су испит из мађарског језика положиле. Рок пријаве до 14 септембра т. г. Из с-еднице школ. одбора држане 27 авг. 1895. У Срн. Ст. Мартону. Настас Ноповић, Василије Петровић, перовођа. иарох и нредседник.

С Т Е Ч А Ј. 170 1-2 Оставком учитељице гђце Сиде Лугумерске — расписује се стечај на срп. ирав. вероиоиоведној оеновној школи у Пачиру за I. и II. раз. мешовите школе. На исто место тражи се учитељица са годишњом платом од 320 ®ор. а. вр. а за повторну школу коју Ке учитељица држати 40 Фор. а. вр нуз то слободан стан и сламе за огрев колико потребно буде. Учитељици спада у дужност све школ. уредбом прописане дужностп обављати - као и женски ручни рад. Молбенице са потребним документима нека

Б р . 35. се поднесу III. Школ. Одбору до 17. ссн. т г. дан избора је 24. сеит. 1895 год. Из ссднице Школ. Одбора држане у Пачиру 26. авг. 1895. год. Шкојгски Одбор. СТЕЧА Ј. 171 1 -7" Оставком г. Стевана Перишића, који је изабран за. учитеља у Т. Бечеју, остало је овде унражшено место учител.ско, на које се овпм стечај распису.је. Плата је 450 Фор. ; 25 Фор. на рачун послуге; 12 Фор. 50 новч. за нисаћи нрибор; стан, огрев, једап ланац ораће земље и баште. Изабрани учитељ имаће све школском уредбом нрописане предмете предавати у оном разреду, који му овдашњп збор учитељски односно школски одбор доделио буде. Осим тога у дужност ће му спадати при сваком богослужењу у цркви у једној певници нојати. уз часни пост ускршњи средом и нетком на јутрењу и преждеосвештењу долазити и појатп. У обзир ће се узети само оии компетенти, који су сомборски приправници а иснит су из мађарскога језика положили. Рок је стечају овоме 30 септембар по ст. кал ове године. Из седнице школ. одбора држане у Кумани (торонтал) 20. августа 1895. Председништво.

„СРПСКИ СИО0."

I < ш

џ ш ®р I III ..» Шш I

• I 1 ш % 1

ш ш

ЛИВНИЦА ЗВОН А НМЕТАДА] АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ нрепоручује се — са гаранцијом на више година — за израду ; нових звона и за иреливање пукнутих звона у свакој вели- : Е чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, про- ј \ виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешсном, да се ј \ звона но вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- ј [ сту пзлуиало, чиме ее звона сачувају да не пукну. ј Особито препоручујем од мене изнађена и много пута ј одликована ј патентирана са отвореним одушкама провиђена звона, I коЈа имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, нсго звона по старој системи ; прављена, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначујс ; са звуком других по старој системи ливених звоиа од 260 килограма. Дал.с препоручујем козе за звона од ковапог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; ; звона или шоље за сатове од метала; нрављење старих звона оа крунама од кованога ј гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готовпх на стоваришту. ; 2911- 26 Илустровани ценовници и прорачуни трошт бесплатно и Франко.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5, фор. Из Србије ирима претплату књижара В. Валожнћа у Београду. Поједпни бројеви стају 10 новч. Претплата, оглаои, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а осталн рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве илаћа се 6 новч. од једног реда ситаих слова, а за жиг сваки 1п т т по 30 новч. — Неплаћена ппсма се не примају. — Рукописи се не враћају.

ЈЛтампа: Српске Манастирске Штамнарије у Ср. Карловцима