Srpski sion

С тр . 608 „СРПСКИ СИОН." В Р . 36.

као перовођа, 4 Фата дрва, З г / 2 ланца зсмље, на ко.ју учитељ норез плаћа, од погреба где позват буде 50 повч., 6 велнких иодвоза преко године; (мободан стан, који ее саетоји ин две собе, кујне, коморе и нолак башге. Дужноети су учитеља школ. уредбом од год. 1871 одређене, а доказати има да је испит из мађарског језика ноложио; у цркви појати, децу у црквеном појању обучавати и повторпу школу држати. Рок нријаве 14. (26.) септембра о. г. када ће се и избор обавити. Из седнице школ. одбора држане 15 августа 1885 у Орп. Ст. Мартону. Василије Петровић, парох и председник.

С Т Е Ч А Ј. 17-2 2-2 На упражњено место учитељице у Срп. Ст. Мартону. Плата је годишња 360 ®ор., месечно у напред; 5 ®ор. у име иаушала, 4 хвата дрва и 6 великих подвоза преко године; слободан стан и нолак баште. Дужносги учитељице су осим школ. уредбом од 1871 год. одређене, и новторну школу држати. На ово место комнетовати могу само оспоеобљепе учитељице, које су иснит из мађарског језика положиле. Рок пријаве до 14 септембра т. г. Из седвице школ. одбора држане 27 авг. 1895. У Сри. Ст. Мартону. Настас Поповнћ, Василије Петровић, перовођа. иарох и председник.

С Т Е Ч А Ј. 170 2-2 Оставком учитељице гђце Сиде Лугумерске — раснисује се стечај на срп. прав. вероисноведној основној школи у Пачиру за I. и II. раз. мешовите школе. На исто место тражи се учител.ица са годишњом платом од 320 Фор. а. вр. а за повторну школу коју ће учитељица држати 40 Фор. а. вр. нуз то слободан стан и сламе за огрев колико нотребно буде. Учитељици спада у дужност ^ве школ. уред-

бом нрописане дужноетп обавл.атн као и женски ручпи рад. Молбенице са потребним документима нека се нодпссу Ш. Школ. Одбору до 17. сеп. т .г дан нзбора је 24. сент. 1895 год. Из седнице Школ. Одбора држане у Пачиру 26. авг. 1895. год. Школски Одбор. С Т Е Ч А Ј. 17. 2—:«' Оетавком г. Стевана Перишића, који је изабран за учитеља у Т. Бечеју, остало је овде упражњено место учитељско, на које ее овим стечај расписује. Плата је 450 Фор. ; 25 Фор. па рачун иоелуге; 12 Фор. 50 новч. за ниеаћи нрибор; стан, огрев, \ један ланац ораКе земље и баште. Изабрани учитељ имаће све школском уредбом проиисзне предмете предавати у оном разреду, који му овдашњи збор учитељски односно школски одбор доделио буде. Оспм тога у дужпост ће му снадати нри сваком богос.ужењу у цркви у једној невници појати, уз чаени пост ускршњи средом и петком на јутрењу и преждеосвештењу долазити и иојати. У обзир ће се узети само они компетенти, који су сомборски приправници а испит су из мађарскога језика положили. Рок је стечају овоме 30. септембар но ст. кал. ове године. Из седнице школ. одбора држане у Куманн (торонтал) 20. августа 1895. Председништво. С Т Е Ч А Ј. 174 1-3 Ради сталног нопуњења учитељског места на срн. вероисповедној школи у Ђиру. Пиата је у готовом новцу 80 ®ор. 20 кибли жпта, 3 ланца земље, на коју учитељ иорез плаћа, 2 хвата дрва и слободан стан с баштом. Компетовати могу само оспособљени учитељн и који су испит из мађарског језика положили. Рок стечају до 24. септембра о. 1'. У Ђиру, 31. авгуета 1895. Ђока Милитарски Арон Рудњаиин учптељ и перовођа. председник.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну п Херцеговину на годину 4 фор., на по годпне 2 фор.. а на четврт године 1 фор. За стгане земље : на годину 5, фор. Из Србпје прима нретплату књижара В. ^аложића у Београду. Поједнии бројеви стају 10 новч.

Претплата, огласи, стечајеви п рекламације пгаљу се Администрацији а остади рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објавеи стечајеве нлаћа се 6 иовч. од .једног реда ситипх слова. а ва жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се ие примају. — Рукоинси се не враћају.

ТЦтампа: Сриске Манастчрсис Штампарије у Ср. Карловцима