Srpski sion

С ТР , 7б8 „СРПСЖИ СИОН." - В Р . 46.

л.еме одноепо иемигапе п да нотнуно влпдају ернскимјезиком, У дужност изабране учител.ице енадаће етручму наставу у ручном жемском раду и кућарству само на ернекој учитељекој школи сомборској у нрописамом броју чаеова обанл.ати. Плата је 500 Фор. годишњих. Уз седмпце срп. прав. народног школеког еавета држанс у Карловцима 19. (31.) октобра 1895. ПредседништЕо срп. прав нар. шзсолског савета. А(1 бр. К. 1739/520. ех 1895. 209 1—3 С Т Е Ч А Ј. Тражи се лични помоћник пароху у Добановцима. Парохија II. разреда. Са овим местом скопчана су берива у смислу §. 20. I. Б нрев. кр. отписа од 10. августа 1868. године. Компетенти имају своје ваљано устројене молбенице нутем својим до 15/27. децембра 1895. овамо поднети. Из седнице арх. конзисторије држане у Карловци 14./26. новембра 1895. Архидијецезална конзисторија. С Т Е Ч А Ј. 206 з-з Расписује се стечај на упражњено учитељско место у Бочару (Торонталска жуианија).

Са овнм местом скоичана су следећа берива: 450 ф . слободан стан са врло пространом кућном бапггом, 8 / 4 л:1нца баште ван села, сламе за огрев колико уетреба; од укопа — где учител. нозван буде — од великог 1. ф од малог као и од парастоса 50 н. Дужности су школском уредбом нропиеане> осим тога је учитељ дужан у цркви при сваком богослужењу појати, децу у црквеном појању обучавати, иовторну школу држати и у црквено-школским седницама неро водити. Рок стечаја и дан избора је Никољ дан т. г. Из одборске седнице држане у Бочару 29. октобра 1895. год. Школски Одбор. С Т Е Ч А Ј. 204 з-з Овим се по трећи пут раснисује стечај на упражњено учитељско евентуално учител.ичко место на овдашњим салашима. Родишња је плата: 400 Фор. и слободан етан од једне собе. Рок стечају траје до 3. Децембра о. г. Из седнице м. ш. одбора у Бачком-ПетровомСелу 29. октобра (7. новембра) 1895. држане. Милош Алексић, Паја Вујчин, нар. учитељ и перовођа председник м. ш, одбора. м. ш. одбора.

IЛИВНИЦА ЗВОНА и метала! АНТОНА НОВОТНИЈА | У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ | | преиоручује се — са гаранцијом на више година — за израду \ \ нових звона и за преливање пукнутих звона у свакој вели- [ = чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, нро- ј \ виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се : I звона но вољи и лако могу кретати, ако би ее наједном ме- ј ј сту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. [ Особито препоручујем од мене изнађена и много пута [ одликована : патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, ј коЈа имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, нсго звона по старој системи ј нрављена, тако, да се овако једно натентирано звоно од 200 килограма изједначује | са звуком других по старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље ирепоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно етојеће; | звона или шоље за оатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога ј гвож^а, — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. ј 28 15- 26 Илустроваии ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко.

„Српоки Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5, фор. Из Србхгје прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Појединп бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације пгаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нарловце. За огласе, објавеи стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситнпх слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. —- Неплаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају.

Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.