Srpski sion

Стр. 64.

,СРИСКИ сион. и

В Р. 4

ДРАЖВЕНИ ОГЛАС. з з-з Срп. ирав. цркв. оиштима у 'Гуругу намерна јс у евојој цркви две невнице еа етол.ови, трон матере божије, п трон владичански зготовити, без иозлате п бојадиеања. За исту израду одређује ее 3000 ®ор. а. вр. Према томе позивају се стручњаци ове вроте да поднесу скице у византиском стилу. Усвојена скица наградиће се са 5% горе означене своте, изабрана скица нодвргава ее лицитацијп на мањак, која ће се одржатп 18. Фебруара (1. марта) о. г. — Скице ваља 4./16. Фебруара о. г. доле подписаном председништву доставитп. Општина задржава себи ираво поверења. Ближа условија сазнаће се на дан лпцитације. У Чуругу 2.Д4. јануара 1896. год. Пр ед седни ш тв о.

С Т Е Ч А Ј.

5 1—3

По одобрењу енарх. школ. одбора будимског нод бр. ЕШО. 492/60 ех 1895. Овим се ионово отвара стечај на упражњено учитељско мвсто вероисповедне тпколе у Лгтови —

барањеке жупаније. Плата је учител.ска годишње : у готовом .">40 ф . ав. вр. 6 (шест) данаца добре ораће земље, на коју сам учптел. порез илаћа. 4 хвата тврдих дрва за евоју и школску потребу; стан састојећи се из: 2. патосане еобе, 2. кујне, шпајза, подрума тптале и уз стан врт од '/з ланца; затим за иеровођство 12 Фор. а од венчапица, укопа и параетоеа по 20 повчића. Учитељу у дужноет спада, како посведневну, тако и новторну школу по наставној оенови за вероисповедне шкоде од 25/ТУ. 1895. бр. III, С. 80/94. тачно вршити, у скупшт. и одборским седницама перо водпти, у цркви појатп; у појединим цркв. Функцијама уз свештеника еуделовати и децу у појању обучавати. Који жели ово место получити, дужан је доказати са молбеничним нрилозима: да је Србин правосл. вере, да је учитељску школу свршио, и да има оспособлење из мађарског језика. Рок пријави осам дана после трећег уврштења овог стечаја у „Српскоме Сиону". Молбеиице имају се председништву школ. одбора доставити. У Љтови , (последња пошта Безедек.) 27. јануара 1896. Цркв. Школеки Одбор.

i лжвница звона и метаиа! АНТОНА НОВОТНИЈА [ У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ | \ препоручује се — са гаранццјом на више година — за израду 1 ј нових звона и за преливање пукнутих звона у свакој вели- ј ј чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, про- ј ј виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се ј \ звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- I \ сту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. I Особито препоручујем од мене изнађена и много пута | одликована \ патенаирана са отвореним одушкама прови^ена звона, \ која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој сиетеми ! ирављена, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује е са звуком других по старој системи ливених звона од 260 килограма. е Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу елободно етојеће; \ звона или шоље за оатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога [ гвожЗја. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. = = 28 22- 26 Илустровани ценовници и прорачуни трошкч бесплатно и Франко. :

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а осталн рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и сгечајеве илаћа се 6 новч. од једног реда еитаих слова. а за жиг сваки иут ио 30 новч. —• Неилаћена писма се ие пргаају. — Рукописи се не враћају.

>,Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена жу је: За Аустро -Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на ио године 2 фор., а на четврт годпне 1 фор. З а стране земјбе : на годину 5, фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Ноједини бројеви стају 10 новч.

Штампа: Српске Манастирске Штамиарије у Ср. Карловцима.