Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ДРКВЕНО - ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СР1ТСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. * уредник: Протојереј Јован Јеремић.

власник: Њ. Светост Српеки Патријарх Георгије

................... 8 .

...................

У Ср. Карловцима у недељу 10. марта 1896.

Одбрана изопачене иетине. Многошшовани госиодипе уредниче! У одбрани јавне истине, коју је загребачки лист „Србобран" у 24. броју евоме од о г., а у једном чланку потнисаном са о.чнаком „Синиша," грдно изоначио, проносећи кест; „ да ј е сриски владика бачки г. Гермап Опачић својему подручноме свегптенству забранио надјевати дјеци друга имена, осим опијех, која су у календару!'', а к томе још додајући мнонггво најцрњих погрда част ми је, по упутству Његовог Високонреосвештенства, нашег Господина Епископа-Дијецезана бачког, ради уврштења у ваш цењепи лист, припослати Вам следеће објасњење те немиле ствари. Исј пша. да живимо у времену, у коме би свака угледнија и вишег положаја личност морала имати још једап век само на Т0 ! да се брани од силних бесиослених и

накосних насртљиваца, те с тога би требало нреко таких писких нодвала и клевета нросто прећи са презрењем на дневни носао, као што је то и до сада чињено, но да не би когод, од безазлених, судећи по дрском топу нападача, поверовао, да збиља такова наредба за бачку епархију постоји, то је нужно дотаћи се те ствари бар у толико, колико је за њено објасњење преко потребно и колико нам време дозвољава, да се,„и поред свагдашњег тешког и увек нагомиланог посла, можемо још и таковим послом бавити, као што је одбрана од напасти. Нека је дакле сваком знано, у чемује ствар. Врло уважени прота ст. бечејски Преч. г. Јован Борота обратио се па Његово Високоиреосвештенство свога Госнодина | Епископа са поднеском евојим следећег | садржаја :