Srpski sion

недељни лист за цршно-просветне и аетоношне потребе СРПСКЕ ПРАВОСЈ1АВНЕ МИТР0Г1ОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА власник: * уредник: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије. Протојереј Јован Јеремић. У Ср. Карловцима у недељу 9. јуна 1896.

званички 4 е о. Одликовања. Његово Внсокотгрсосвсштенство, господнн еаископ горњокарловачк.и Михстло Грујин благоизвоЈито јо одликовати црвеним појасом јереје: Душана Кпежевића нароха у Јаееновцу, Јована Вукелића пароха у Дубравама и Николу Радошевића адмипистратора парохије у Осн.у.

не:званични део, Две три о старокатолицизму и његову одношају према православљу. Ове се године има састати четврти међуиародни старокатолички конгрес. Нриродно је. што се опбт буди интерес према томе покрету, који је ево већ четврт века један од главних извсра у развитку богословске мисли у читавом хригпћапском свету, — како на истоку, тако и на западу.

Важност црквено-историјског значаја тога покрета већ је у томе, што је оп бно оно оруђе, преко кога су раздељени и разједињепи међу собом читавим вековима отуђен.а и пеп])ијатељ'ског живота, исток и запад, могли ионово наћи некога додира И благодарећи томе додиру пробудитпе се у свести хришћанског света питања, која су дуго била пренебрегнута, и ако су била насушна потреба тога живота и тако рећи наравствени ностулат хришћанске савести. У самој ствари истинито-хришћанска свест, ма колико се она занела светским рачу нима и егојистичком надутошћу, никада се не може помирити с тим жалосним Фактом, да се Црква Христова, коју је Сиасителз искупио Својом драгоценом крвљу и о чијем се јединству молио у најтежем часу Свога дуплевног страдања, налази у разделењу и иепријатељству, које је од великог уштрба по њено наравствено-васгштпо дело на земљи и једпа од највећих