Srpski sion

С ТР . 436.

„СРПСКИ СИОН."

Б Р . 26.

Вр. 21 ех 1896. 04 2-:1 . 0 Т Е Ч А Ј. Оставком г. Светозара Пирошког уиразпило сс меето сри. прав. учител>а у Српском Падеју. Берива учитеља су ова: 400 Фор. годишн.е. месечио у напред; 4 јутра ораће земл.е на коју учитељ све терете сноси 40 Фор. за неровођство; 1 Фор. од погреба где позван буде; 50 нов. од иарастоса где позван буде; слободан стаи у школском здан.у са три собе, кухињом, комором, подрумом шталом, шуиом два врта лецама ограђена и дворшптем; огрев зимњи колико му треба, (сламе.) Дужности су школском уредбом нрописане. Напомиње се, да за повгорну школу пеће зассбно награђен бити. Првенство имају они, који се личио прикажу. Службу са беривима примаће изабрани од 1. (13.) Ссптембра 1896. год. Рок стечаја је ЗО.јули (11. Августа) 1896. год. Вал.ано иструисаие молбенице ваља упутити на адресу: Срн. прав. школски одбор (Оог. ке1. 8гегђ. 18ко1а вгек) у Срн. Падеју. У Српском Падеју 6. (18.) јуна 1896. год. Таорђе Јовановић Председник школ' одбора Светозар Ђ. Пирошки учитељ као неровођа.

С Т Е Ч А Ј. 08 1 -3 Овнм се отвара стечај на учитељско место са платом од 230 Фор. а. вр. 26 кибли жита чиста, Г) кибли кукуруза, 4 ланца ораћс земл.е, огрева колико иотребује, слободан стан са 2 собе, 1 пшај:-!, 1 кујна и подрум, слободан врт у школскрј дворани. Који жели ово меето добити нека добро инштруира сведочанства његова и нека докаже да је вичан у мађарском језику. Рок траје ,цо 20. јулија 189(1. Из седнице школ. одбора у Српској Кечи, 9. (21.) јуна 1896. држапе Иса Амиджић Ђорђе Арађан привремени учитељ и перовођм. предеедиик. Л(1 Е. бр- 1Н1. К. 65. ех 1890. 70 1 -3 С Т Е Ч А Ј Ради попуњења упражњеног парох. места VI. клаее у Срп. Ковину овим се расписује стечај. Интеркалара пема. Стеченици имају своје вал.аио пнструјисане молбенице до конца јула по стар. кал. нотписапој конзисторији поднети. Из седнице епарх. конзисторије будимске држане у Св. Аидреји дне 8. (20) аирила 1896. Епарх. конзисторија будимска.

1 I Ж Л/1\А С ш 1 ш т 1 I II

џт

I ЛИВНИЦА ЗВОНА И МКТА.1Л АНТ0НА Н0В0ТНИЈА | У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ ј преиоручује се — оа гаранцијом на вшне година — за израду ј = нових звона и за ирелпвањс пукнутих звоиа у свакој вели- : = чини, као п за целокупно хармопичпо удешено звоњење, нро- ј = виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се I = звоиа по вол>и п лако могу кретати, ако би се на једном ме- ; I сту излупало, чиме се звона сачувау да нс нукну. ј ; Особито иреиоручујем од меиеј изнађена п миого пута ; "одликована : патентирана са отвореним одушкама провиђена звона, | која имају дуготрајнији, снажнији и дубл.и звук, псго звона по старој системи ; нрављена, тако, да се овако једно патентирапо звоио од 200 килограма изједиачује ; са звуком других по старој системи ливеиих звона од 260 кплограма. ; Дал.с нрепоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојсће; ; звона или шоде за сатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога : гвож^а. — Звона у тежипи од 300 килогр. на нпже има увек готовкх па стоваришту. ; 28 7 — 2(5 Илустровани ценовници и прорачуни трошкч бесплатно и Франко.

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а осгали рукоииси уредништву ,,Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве глаЧа се 6 иовч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 иовч. —• Неплаћена писма се не нримају. — Рукопиеи се не враћају. „Српски Сион" излази сваке недел>е на целом табаку. Цеиа му је: За Аустро-Ушрску, Восиу и Херцеговину на годину 4 фор., иа по годипе 2 фор., а на четврт годипе 1 фор. За стгане земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату кн-ижара В. Валожића у Беоајраду. Ноједини бројеви стају 10 иовч. Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.