Srpski sion

С1Р. 526.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 31.

С. О. 3009. ех 1896. 88 3—3 С Т Е Ч А Ј. Ради попуњења стинеидијског места: за струку шрговачку а може бити и једног места за струку обртиичку и евентуално једног места за струку екоиомску у стип. заклади ЛетровиЉ-Хариша, оввм се расписује стечај. Стипендију из ове закладе, која износи год. 300 Фор. а. вр., могу получити само младићи српске народности и источно-православне вере из земаља угарске круне, а изабрани питомац моћи ће евоју стипен дију уживати само у којем наставном заводу истих земаља, а само изнимно и по допуштењу вис. кр. уг. министарства богочасти и јавне наставе и у којем наставном заводу у иноземству. При једнаком својству молитеља имају првенство они, који су без имања пред онима, који таковога носедују; а у истим околностима имају првенство пре свих молитеља сродници основатеља пок. Марије Хариша рођ. Петровићеве и мужа јој пок. Григорија Хариша из Земуна. Молитељи имају своје молбенице : крштеним писмом, лечничком сведоџбом о каламљењу богиња и стању својег здравља, хпколском сведоџбом о до сад свршеним наукама, и најпосле сведоџбом о својем имовном стању од политичке области " инструјисане, саборском одбору у Карловцима најдаље до 8. (20.) авгусша 1896. г. поднети. У Карловцима 8. (20.) јула 1896. г. Председништво срп. прав. нар. цркв. саборског одбора. С Т Е Ч А Ј. 102 2 -з Расписује се стечај за учитеље и учитељице на нравоел. вероисповедним срп. нар школама у Петровомселу, Станчеву и Лукаревцу (у темишварској жупанији). Комнетенти и компетенткиње нека изволе своје молбенице с' нужним документима до (Вел.

Госп.) усненија Богородице иослати на гореозначене оггћине. Плаћа је годишње у Петровом селу за учитеља: 237. Фор., 40 кибли чиста жита, 26. киб. кукуруза и 3 јутра ливаде, оспм стана и дрва за огрев у нарави. За учитељицу стан у нарави, башта, 3 хвата дрва и 300 ф . у име чисте нлате,. 40 ф . у име надраде за поФторну школу и 10 Фор. накнаде за писачки школски прибор. Плаћа годишње у Лукаревцу: стан е' баштом у нарави, 166 Фор., 7. Јутра ливаде, 24. киб. чиста жита, 6. кукуруза и 4. хвата дрва за огрев. Првенство имају они молиоци, који владају иоред сриеког и румунским језиком. Плата годшнње у Станчеву : стап у нарави с' баштом, 137 Фор. 15 хектол. жита, 15 хектол. кукуруза и 4 јутра ливаде и дрва за огрев. Дужности су: обдржавање свакидање и поФторне школе, појање у цркви и пероводске агенде У Темишвару на св. архангела Гаврила 1896. Мита Долга епарх школ. референат. А(1 П 29. 22. ех 1896. 99 3 — 3 С Т Е Ч А Ј. Раснисује се стечај ради нопуњења места уиравгтела у сри. прав. великој гимназиј и карловачкој. Од комнетента се тражи, да је Србин т православне вере и да је за гимназијског проФесора оспособљен. Са тпм местом скопчана је плата редовног гпмназијског нроФесора са постигнутим квинквеналима и — уз право на мировину према „Мировипској уредби за народно -иркв чиновнике и проФесоре", потврђене прев. решењем од 10. јуна 1895 — са управитељским доплатком од годишњих 300 Фор. Компетенти имају своје ваљано устројене молбенице потписаноме Патронату до1. (13.) августа 1890 иоднеши. Из седнице Патроната српске православне велике гимназије, држане у Карловцима 12. (24 ) јулија 1896. године. Нредседништво Патроната.

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве п стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жпг сваки пут по 30 иовч. — Неплаћена писма се не пршају. — Рукописи се не враћају. „Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена жу је: За Аустро-Угарску, Босну п Херцеговину на годину 4 фор., на по годпне 2 фор., а на четврт годпне 1 фор. За стране зежље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.