Srpski sion

С ТР. 544.

Б Р . 32.

СТЕ .ЧА Ј.

104 3 — 3

На упражњено учитељичко место у овдашњој срп. вероиси. женској гаколи поново се овим стечај расиисује. Плата је нзабраној учитељици следеће: 300 Фор. за држање свакидање; 40 Фор. за држање поФТорне гаколе, које напред у месечним ратама из школ благајне нрима. Стан врло удобан, састојећи се из 2 патос-ане собе, куЈне, гапајза, гатале и гаупе; даље врло лепа багата у дворигату са виновом лозом засађена. Огрева колико нужно буде. Од изабране се тражи, да недељом и свецем св. цркву с' децом иохађа и да је испит из мађ. језика положила, а остале с-у дужности гакол. уредбом прописане. Рок стечају траје четир недеље од првог уврштења у листу. Ваљано иструиране молбенице ваља слати на мест. школ. одбор. Тиса св. Миклугаки. (Т182а бгеп! Мдк1об). Из седнице мес. гакол. одбора држане у Тиса св. Миклушу дапа 7. (19.) Јула 1896 год. Владимир Торђански Дана Банов

учитељ и перовођа.

председник.

С Т Е Ч А Ј. пб 2 -з Овим се расписује стечај на учитељско место на српској вероисиоведној школи у Нађ®али (тем. вармеђа). Плата је учитељу 235 ®ор. у готовом; 40 ф. у име огрева, 25 ®ор. за пероводство, 50 кибли чиста жита, то јест: 31 хекто и 31 литра; пристојан стан с багатом код стана од по ланца, а изван села но ланца багате, 4 ланца ораће земље на коју сам учитељ порез плаћа. Учитељу ће спадати у дужнаст све прописане предмете предавати, у цркви редовно са десне стране појати и децу у црквеном појању обучавати. Од учитеља се игате да је испитан учитељ и да је исиит из мађарског језика положио. Неиспитани учитељи не ће се никако у обзир узети. Молбеннце, снабдевене сведо!дбом осиособл>ења и сведоџбом о моралном владању, ваља послати подписаном гаколском председнику до 15. августа по ст. календару, а избор ће се одржати 18. августа по ст. кал. Иште се и лична нријава. Из седнице цркв. гаколског одбора држане у НађФали 20. јула 1896. Вељко Аничић Мита Аничић привр. перовођа. председник школ. одбора.

ЛИВНИЦА ЗВОНА И МЕТАЛА АНТ0НА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ препоручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за ирелпвање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном меету излупало, чиме се звона сачувау да не нукну. Особито препоручујем од менеј изнађена и много иута одликована патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, која имају дуготрајнији, снажнији и дубл.и звук, нсго звона по старој системи прављена, тако, да се овако једпо патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других ио старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље нрепоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога гвожЗја. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готовпх на стоваришту. 28 10—26 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко.

ш

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукотгаси уредништву ,,Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве илаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. —■ Неплаћена писма се не пршају. — Рукописи се не враћају. „Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговину на годину 4 фор., иа по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стгане зежље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожпћа у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Штампа: Српске Маиастирске Штамиарије у Ср. Карловцима.