Srpski sion

Стр. 620

С Т Е Ч А Ј. I 46 з- 3 На упражњено учитељско место овим се раеписује стечај. Плата је: 400 Фор. у готовом иовцу, 4 ланца ливаде и */ 8 ланца баште ван села, па које учитељ норез и еквивалент нлаћа; даље 10П ®ати дрва облица за учитељску и школ. нотребу, слободан стан с' баштом, 10 Фор. паушала, од ногреба где позван буде 1 ф . и 50 нов. Учитељу у дужност спада све ирописане ШКОЈ1. законом иредмете иредавати, у цркви нојааи, децу у црквеиом нојању обучавати, и псро у цркв. школ. седницама безплатно водити. Компетовати могу само осиособљени учитељи који су исчит из државног језика ноложили. Рок стечају траје 3 седмице од дана увршКења у „Срп. Сиону." Молбенице са нужним сведоџбама имају се на нотнисаног школ. председника ■ најдаље до 14. Оентембра о. г. нослати. Молбенице које пак буду после избора стигле, неће се никако у обзир узети. Првепство имају, који се лично пријаве. Из седнице школ. одбора, држане у Сри. Боки 12. Августа 1896. год. П. Јовановић Јоца Субић перовођа. школски председник. С Т Е Ч А Ј 149 з—з Услед оставке г. Јована Хаџића овим се ради сталног попуњсња учитељског места на овдашњој вероисповедној школи расписује стечај. Годишња је плата учптел>у 400 Фор. или 800 круна, у име држања повторне школе 40 Фор., у име школског послужптеља 24 ®ор., за рибање школе 10 Фор., за писаћи прибор 15 ф . ; дал.е 4 ланца ораће земље на коју учитељ илаћа порез, слободан стан са 3 собе, 2 кујне, јеловником, шталом, шупом и баштом од 400Ц хвати, с.ламе за огрев колико потребно буде и 1 ®ор. за сваки ногреб где буде иозван. Изабрани учитељ пмаће све школеком уредбом прописане предмете предавати у оним разредима где му шк. одбор буде доцијелно. Оспм тога у дужност ће му спадати прп сваком богослужењу у цркви појати, децу цркв. појању

Б р . 37.

учпти, уз часни пост ускршњи средом и нетком на јутрењу и преждеосвећеиу долазити, у цркв школским седницама перо водити и цркв. шк. рачуне скланати. У обзир ће се узети само они комиетенти који су учит. школу у Сомбору свршили ii испит из мађарског језика ноложили. Рок стечају траје до 19. сеитембра (1. октобра) 1896. (Лз седнице цркв. школског одбора држапог у Сртс. Арадцу , 18. (30.) августа 1896. . Алексаидар Торњански Воин Цукић перовођа. иредседник. Бр. 113./1896. 148 3-3 С Т Е Ч А Ј. На унражњено, оставком, овд. учитељско место овим се попово раснисује стечај. Плата учитељева је следећа: 340 ф . у готовом, (од којих се 40 ф . за недељну школу рачуна), 9 х / 2 ланаца честите оранице, на коју учитељ порез плаћа, 3 хвата тврдих дрва, од сваког укона, парастоса и венчања по 40 нов. Уз то ужива учитељ нристојан стан од две собе, две кујне, има комору, подрум и за кућом баштицу. У дужност учитеља спада свакидашња и повторна школска настава, обучавање деце у цркв. појању, као и појање у цркви за иевницом. Прописно истављене п сиабдевене молбе осиособљених стеченика, који и маџарски знају, имају се за 6 педеља од дана првог уврштења стечаја овога у „Срп. Сиону" председништву цркв. школског одбора у Д. Сечуј (Випа-Згексвб, Вагапуа) припослати. Нз седнице школ, одбора, дана 15. авг. 1896. у Д. Сечују држане. Јереј Димитрије Јанковић парох [] предеедник шк. одбора. Мика Бугарић нредседнитс дркв. општ.

„ОРПСКИ оион.

Претплата, оглаои, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописп уредништву , Српоког Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве илаћа се 6 новч. од једиог реда ситаих сдова, а за жиг сваки пут ио 30 новч. — Нештаћена иисма се не примају. — Рукоииси се не враћају.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговииу иа годину 4 фор., иа но године 2 фор., а на четврт годиие 1 фор. За стгаие земљб : на годину 5 фор. Из Србије прима претилату књижара В. Валожића у Београду. Поједшш бројеви стају 10 новч.

Штампа: Срнске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.