Srpski sion

О тр. Об'х

С Т-Е Ч А Ј. 15с 2-з Поново се распиеује стечај, па учитељско место мушке четвероразредне школе у Оросламошу (код Сегедина.) Годишња плата је учител.у 400 Фор. коју месечно у наиред нрима, 5 катаст. јутара добре у једном комаду ораће земље, на коју сав порез учитељ плаћа. Стан од 2. лепе патосане собе, јеловника, кујне, коморе, етаје за дрва, и велике баште од 600 кв. хвати од које је иоловина виновом лозом засађена. За повторну школу 40 Фор., за перовођств о и рачуноводство 25. ф. и 5 ф. писаћег пау пала. Од укопа где позван буде 50 н. Огрева у елами колико је потребно. Изабраном учитељу спадаће у дужност, све школ. уредбом прлшсане предмете иредавати, деду у појању црквеном учити, и у недељне и празничке дане- као п на пређеосвећеним литургијама у десној невницн појати. Добро иструисане молбенице са нужним сведоџбама ваља упутити на месн. школ. одбор. Рок стечају траје до 6. октобра по ст. кал. кога ће се дана и избор обавити Из седнице месн. школ. одбора, држане у Оросламошу на малу Госпојину 1896. год. Меен. школ. Одбор. Живоин Мијатов месн. школ. нредеедник.

ЈАВНА ДРАЖБА. Срп. прав. црквена општина у Каћу издаваће дана 6. (18.) октобра о. г. у 2 сата по подне на јавној дражби под закуп своју па нп јаци лежећу кућу (бивши шилдгерехтигкајт) за гостионицу (лиценц за точеље пића притјажава општина), састојећу се нз 5 соба с кујном. шпајзом, подрумом, шталом, шупом, зиданом леденицом заједно с касаиницом на три године, почиљући од 1. новембра 1896. год. ио рим. до носледњег октобра 1899. г. Закупници дужни су 25 ®ор. или 50 круна у име пишманлука иоложити. Плижи услови мо1у се сазпати у писарпици срп прав. црквене оп штине у Еаћу. Из седнице срп. нрав. цркв. одбора држане у КаЛјЈ 14. (26.) септ. 1896. Нредседништво.

Г >р. 39

С Т Е Ч А Ј. 154 2-2 Овим се раенисује стечај на уиражњено учитељско место на I. и II. раз срп. вер. мушке школе. Годишња је плата учитељу 400 Фор. а вр,у име стана 50 Фор. за огрев 25 Фор за нисаћи прибор 6 Фор. 25 нов. Изабраном учитељу спада ће у дужност: све школ. уредбом прописане предмете нредавати, децу у иојан.у обучавати и у недељне и нразиичке дане као и у вел. пост на нређеосвећеним службама леву певиицу држати. Молитељи има ју добро инструисане молбенице снабдевене са нужним сведоџбама на нодписаног председника послати и доказати, да су исгшт из мађ. језика иоложили. — Лична нријава узеће се у обзир. Рок стечају истиче 29. септембра по ст. кал. када Ие ее и избор обавити. Из седнпце цркв. школ. управ. Одбора држане у Срп. Црњи 1. (13.) септембра 1896 год. Милан Петковић Милош Милошев перовођа. председник. С Т Е Ч А Ј. 155 2-2 Овим се расписује поново стечај на упражњено место учитеља, на овдашњој сри. правосл. школи и то мешовити мушки и женски разред. Плата је годишња 400 ®ор. (или 800 круна) слободан стан са две собе, кујном, нодрумом, јеловником и повол>ном баштом, два и по ланца ораће земље, на коју учитељ сваковрсни порез плаћа, два хвата тврдих дрва, 12 фор. (24 круна) као перовођи, 15 Фор. (30 круна) за скланање црквено-школских рачуна и од укопа где буде нозват 80 нов. Учитељу у дужност епада предавање свих школ. уредбом нроиисаних предмета. нојање у десној певници, и обучавање школске деце у пјенију, и повторпу школу држати. Компетовати на ово место могу само они, који су свршили сомборску преиарандију а владају мађарским језиком. Рок за компетовање оставља ее до 29 септембра(11. окт.) 1896 када ће се п избор обавити. Првеиство имају, којп се лично нријаве. Из седнице школ. одбора држапе у срп. Пардању 2. (14 ) сеитембра 1896. Јован Мишић Баса Којић Свсштеник, Шкод. управитељ, пркв. школ. предеедник.

„СРПСКИ СИОН/

Претплата, огласи, отечајеви и рекламације гааљу се Админиотрацији а осталн рукописи уредништву ,,Српоког Сиона" у Карловце. За опасе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситаих слова, а за жиг сваки пут по 30 иовч. —• Неплаћена писма се не пршају. — Рукописи се не враћају. „Српски Сион" излази сваке цедеље на целом табаку. Цеиа зп г је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину иа годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. Зх\ страие зем.ђе : на годпну 5 фор. Из Србије ирима нретплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч.

Штампа: Српеке Маваетирске Штампарије у Ср. Карловцима