Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ДРКВБНО - ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОШНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЈ1АВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ КАРЈ10ВАЧКЕ. СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА власник: • уредник: Њ. Светоет Српеки Патријарх Георгије. Протојереј Јован Јеремић. У Ср. Карловцижа у недељу 20. октобра 1896.

ЗВАНИЧКИ ДЕО, Именовања. Архицпјецезална еиархијска конзисторија пменовала је: јереја Вогдана Дејановића, лнчног помоћника у Иригу, за администратора парохије у Стејановци, а свршеног богослова Лазара Ранковића за администратора ларахије у Мали Радинци. — За личног помоћппка пароху ирицтком Стевану Моловићу именован је јеромонах В а с ил иј а н II о пов и ћ.

НЕЗВ АНИЧНИ ДЕО. Кад је умро Ирод Велики? (Настаннк). На основу свега, о чему до сад говорисмо, мислимо, да можемо поуздано тврдити, да је Ирод Велики заузео Јерусалим 717. годипе, те да се према томе као | 1егтЈ1Ш8 а с]ио његова Фактичнога царе- 1

вања може с правом сматрати 1. Нисан 717. год. Додамо јш томе и други 1егггппиз а сјцо — од његова именовања за цара —, који смо раније одреднли, наиме: 1. Нисан 714:. године, опдл смо решили прво нитање, које стависмо у иочетку ове расправе, питање, без кога се не може говорити о времепу смрти грознога цара, па које сад нрелазимо. Дакле: кад је умро Нрод Велики ? Споменули смо, да Јосиф Флавије прича, да је Ирод умро, пошто је царевао 34 годипе од Антигонова прогопства и освојења Јерусалима и 37 година, од како је у Риму проглашен за јудејекога цара, и то кроз пет дана после издаие заповести му, да се погуби н>егов најстарији син Антипатар. 53 Сад било да рачунамо од 1. Нисана 714., било од 1. Нисана 717. годнне, наћићемо, да је 37. односио 34. го53 АпНсЈиИа!;. XVII, 8, 1; ВвИ. Ји<1. I, 33, 8.