Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО- ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ МИТРОПОЈШЈЕ КАРЈ10ВАЧКЕ СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА власник: * уредник: Њ. Светост Српеки Патријарх Георгије. Протојереј Јован Јеремић. У Ср. Карловцима у недељу 3. октобра 1896.

ЗВАНИЧНИ ДЕО. Рукополагања. По овлаштењу Његове Светости преузвишеног Господина Георгија ЂранковиЛа архиепископа карловачког, митрополита и патријарха српског, благоизволио је високоиреосвећени господип епискои вршачки Таврило ЗмејановиИ. дана 26 октобра о. г., свргаеног бот ослова Лазара Ранковића рукоположити за ђакона, а дана 28 октобра истог ђакона рукоположити за презвитера, и монаха манастира Врдника (Раванице) Саву Бороцког рукопололсити за јерођакона; а слушаоце IV године богословије произвести за чтеце.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО, Кад је умро Ирод Велики? (Свршетак) Сад нам остаје, да одредимо, о ком од горња три помрачења месечева говори Јосиф Флавије.

Прво, најраније иомрачење, које се збило 23. марта 749. године, не можемо узети, с једне стране, с тога, што би у таком случају у размаку од њега и Иродове смрти пала Насха, а с друге, што би тај размак био одвећ велик за Иродову болеет. 82 И тако нам сад остају само јопт два помрачења, од 15. септембра 749. и 13. марта 750. г , и једно од њих свакако мора битн оно помрачење, о ком говори Јоснф на дотичном месту. Но тај избор пије лак, на што показује већ и та чкње82 Шта ввше и у том едучају, кад би смо допустили, да је Ирод умро пред Пасху 749. год., неби се могло узетн у обзир то помрачење, јер би било врло кратко време између њега и Ннсхе те годние, те се неби могли сместити у њега сви догађаји, које описује Јосиф . Наиме 749. год. ). Нисан пао је 18. марта (астрономски пов месец почео је 16. марта а видео.ее први пут 18. марта), даклс 15. Нисан (Пасха) пао је на 1. април '(ЛУигш, Веп§е1а Лгс1пт, I, 1, стр. 37), те је од помрачења до Насхе било свега 8 дана. Дакле и то нам служи као посредан доказ, да Ирод није могао умрети пре 1. -Ниеана 750. а. и. с.