Srpski sion

НЕДБЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-НРОСВЕТНЕ И ЛЗТОНОШНЕ ПОТРЕЕЕ СРПСКЕ ПРАВОСЈ1АВНЕ МИТРОПОЈШЈЕ КАРЈ10ВАЧКЕ. СА ВДАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА власкик: * уредник: Њ. Светост Српеки Патријарх Георгије. Протојереј Јован Јеремић. имппмштш|цич п.,ј.г,„,,,.,1.4111111 јттттттииитпштптитттм,Д У Ср. Карловцима у недељу 24. новембра 1896.

Наука вере и метод јој на дому и у школи. (П. Терзин.) (С в р ш е т а к.) 4. Градиво обуке, вере. Вера и наука нису контрасти једно другом. Не само да не искључују једио друго. већ су у најтешњој природној вези тако, да се вера може назвати мириспим дветом изображења и пауке људства. Но морамо и то признати, да начредак у свима гранама људског друштва није без утецаја и на веру, те нема ни једне кона»есије, која би се — као оио тица ноје од самума — клонила од папредка баш кад би и хтела то учинити. Што важи за религију у онште, важи и понаособ за наше Православље. Помепути нриродни закон ваља нам тим пре у обзир узети, што видимо да стекосмо у

духу дапашњег времеиа таког противника, који веру ставља као засебпу науку, а не као природпу носледицу свих осталих. Нека ме за то иико ие осуђује, да какно ново, од досадањег ино, градиво мислим узети за обуку вере! Не, та намера далеко је од мепе, јер сам тврдо убеђеп, да су сва учења вере нам аксиоме и као такове непроменљиве. У начипу предавања учинимо промену, трудећи се ученицима не само градиво предати, већ их о позитивпости истога, у духу данашњег развитка, систематично убедити, да је тако и пикако друкче. По томе, градиво иауке вере било би : I. 0 позиавању Бога; молитве, појање. 8 II. Библијске иовести: молитве, символ вере, заповеди божје, појање. 8 О сиецијалном дидактико методичном постунку пелог овог градива по разреду намеран сам — ако Бог даде — за себе говорити.