Srpski sion

Љшри

Год. VII.

о

'-V

Број 2.

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

УРЕДНИК: Протојереј Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцима у недељу 12. јануара 1897.

ЗВАНИЧНИ ДЕО, Његова Светост, Архиеиископ карловачки, Митрополит и Патријарх сриски Георгије БранковиИ, благоизволео је поставити: досадањег управитеља манастира Беочина архимандрита Нлатона Телечког управитељсм манастира Крушедола, а архимандрита и натријарашког мандатара у будимској дијецези Лукијана Богдановића управитељем манастира Беочина.

Његово Бисокопреосвештенство госиодпн епископ бачки Герман ОпачиЛ, благоизволео је на Богојављење 6. јануара о. г. рукоположити Милугина ГригЈријевића, који је одређен за личног иомоћника пароху бегечком, за презвитера, а Стевана Темеринца, који је изабран и оотврђен за нротопрезвитератског капелана у Жабљу, за ђакона. Н а р е д б а кр. хрв.-елав.-далм. земаљеке владе, одјела за богоштовље и наетаву, од 13. еијечња 1897. број 4237/1896., у погледу начина проелаве празника ев. Саве по грчко-иеточној школекој младежи при овоземаљеким пучким школама. Савезно с овостраном наредбом о 15. срнња 1889, бр. 6798. (школ. и наставни ред) §. 10.

точ. 9. сл. б), којом је одређено, да ученици грчко источне вероисповјести имају учествовати при опходу на дан празника св. Саве (26./14. сијечња) налази кр. хрв.-слав.-далм земаљска влада, одио . за богоштовл.е и наставу, дозволити, да се и светосавска школска свечаност може прославити по садашњем обичају и у пучким школама т ј. да на тај дан може литпја доћи из цркве у школу и да се тамо може послије прописно обављеног обреднога дијела свечаности декламовати, ијевати и пригодни говор држати, ну само под тпм увјетом, ако надлежни православни свештеник-вјероучитељ или његов замјеник сиоразумно са учитељем одабере и установп тскст декламација, пјесама и нригоднога говора строго према односиим одредбам предпостављене му духовне власти, те се чине обојица и одговорнима за сваку славе ове недостојну згоду. Учитељ пако дотичне школе дужан је помагати свештеника ири приређивању ове свечаности; нарочито у иогледу уређења школске собе, у којој ће се нрослава обавити, и настојати, да дјеца одабране комаде ваљано науче. А замоли ли дотични свештеник учитеља православне вјере за савјет у погледу избора нјесама, декламација и дјеце, која су за извађење