Srpski sion

ЛСКИ Си

Г©д. VII.

о

'-V

Број 17.

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРНВЕНО ПРОСВЕТНЕ И АВТПНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАБОСЛАЕНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КДРЛОБАЧКЕ. са благословом светог синода.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протојереј Јован ЈеремиЋ.

Ј Ср. Карловцима у недељу 27. априла 1897.

ЗВАНИЧНИ Д Е О,

1Бегова Светост, АрхиечисШч Карловачки. МитроШлит и патријарх сриски Георгије БранковиЛ, благоизволео је одликовати иротојереја Јована Јеремића и иротојереја Василија Константиновића надбедреником, а нароха Даљског јереја Милогиа Рајачића црвеним појасом.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО. Проповед о св. иконама и поштовању истих. Данашњи мој разговор с вама, православни Хришћани, бике : о светим иконама, Лахко ћете се сетити, за што баш св. иконе за предмет свога разговора узимам,јер вам је, на жалост, познато, да у месту нашем има, и то доста, и такових људи, којима св. иконе нису свете, него богумрске; који св. иконе идолима, а нас идолопоклоницима називају. Ви зовете људе те иововерцима, и добро сте им име дали, јер напустипте стару веру, Христову, па стварају сами себи веру — иову. Са људима се тима ви често састајете, или боље да ка-

жем, људи таки радо око вас облећу и много вам иротив цркве свете и установа њених говоре, не би ли само и од вас кога у коло своје примамили. А, рекао бих, да је срво, иротив чега вам у цркви нашој почну говорити, то, што ми св. иконе употребљујемо и поштујемо; јер сам слушао и знам, да чим когод, ио слабости својој, к њима пређе, прва му је брига та, да св. иконе, које је до тада у дому своме имао, уништи. И чисто им је неко уживање, када се који од такових може да похвали, како је овога или онога светитеља спалио. Па шта говоре нововерци за св. и^оне ? Говоре то, да су св. иконе идоли, а они, који их поштују, да су идолопоклоници. Ви неслушате Вожју заповед, кажу нам они, јер је Вог казао преко Мојсеја: п не сотко= ри сбк 'к кВлшра н всакагш подое Т а, елнка на неееси гор"к, и еанка на зе/иаи ннз8, и еанка вх кода^х, под зелшк>: да не поклоннтиса иагл ни посабжиши имћ* (Исх . XX. 4.) Зар

* И ако српскн превод ев. пиема није авторизован, пагае је мишлење, да у проповедима, а особито ове врсте, ради саме њихове сврхе, треба места из св. писма саопштавати слушаопима проповеди на српском језику. Ур.